Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Од почетка репресије у Ирану ухапшено 18 новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 09. 2022.

Аутор: ЦПЈ Извор: НУНС

Од почетка репресије у Ирану ухапшено 18 новинара

Иранске власти ухапсиле су 18 новинара од почетка протеста због смрти младе жене Махсе Амини у притвору верске полиције, објавио је у понедељак Одбор за заштиту новинара (ЦПЈ). „Из више извора у Ирану дознали смо да је 25. септембра ухапшено најмање 18 новинара“, од којих је неколико одведено ноћу из својих домова из „без судског налога за хапшење“, наводи ЦПЈ

Ухапшени су и бројни борци за људска права, међу њима Хосеин Ронагхи који се бори за слободу изражавања. Ронагхи је побегао полицији која га је дошла привести док је давао интервју за Иран Интернешнл са седиштем у Лондону, али су га полицајци привели у суботу заједно с његовим одветницима, наводе медији. 

„У контексту великог насиља, иранске власти најприје су ограничиле приступ ВотцАпу и Инстаграму, а сада приводе новинаре с јасном поруком: не допушта се никакво ширење вијести о протестима“, објавили су у петак Репортери без граница (РСФ) у саопштењу.  РСФ захтева да „новинари буду одмах пуштени на слободу, да се одмах укину сва ограничења против права Иранаца на информацију“. 

Међу 18 ухапшених новинара је и Нилуфар Хамеди, која је дошла у болницу у којој је у коми лежала Махса Амни и тиме придонела ширењу информације о судбини младе жене која је након три дана коме умрла. Фоторепортерка Yалда Моаиреy, која се прославила фотографијом противладиних протеста из јануара 2019. такођер је приведена, према иранским медијима. 

Према последњим подацима, најмање 41 особа је убијена у протестима а више од 1200 је ухапшено у Ирану од објаве смрти Махсе Амини 16. септембра. Амини је пала у кому пошто ју је привела верска полиција због „непримереног ношења хиџбаба“ који треба прекивати сву косу. Активисти и очевици тврде да ју је полиција тукла по глави, но полиција све оптужбе одбацује и тврди да је умрла природном смрћу. Ирански верски вође страхују од понављања сценарија из 2019. када је у протестима због повећања цене бензина убијено 1500 људи.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси