Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Омаж ОК радију и другим „невидљивим” медијима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 08. 2022.

Аутор: Веран Матић Извор: Јавни сервис

Омаж ОК радију и другим „невидљивим” медијима

Само некога ко нема искуство у раду са локалним медијима може да изненади чињеница да они предњаче у поштовању индекса приватности. У односу на највеће медијске куће, колегинице и колеге са локала су показали више спремности да своје пословање ускладе са Законом о заштити података о личности.

Волео бих да локални медији у још нечему масовно предњаче, попут некадашњег утицаја станица, чланица АНЕМ-а. Некадашњу и садашњу позицију медија у локалу тешко је поредити. Између осталог и зато што је у Србији тренутно регистровано преко 2.600 медија.

Недовољно добра комуникација с представницима локалне самоуправе, недостатак званичних информација услед затворености институција према медијима над којима немају контролу, покушаји њихове дискредитације и умањивања њиховог значаја, нестабилни и недовољни извори финансирања, најезда фабрикованих медија (нарочито портала), политички и економски притисци, недовољан број запослених у редакцији, релативно ниска примања новинара,  нетранспарентност у подели и недоступност средствима државне помоћи – све су то проблеми са којима се суочавају истински професионални медији који поштују Етички кодекс, покушавајући да раде у јавном интересу.

https://www.uns.org.rs/sr/desk/vesti-iz-medija/131409/na-lokalu-izmedju-nasilja-straha-i-opstanka.html

Много је примера који подупиру овакве наводе. У домену конкурсног суфинансирања (на основу којег преживаљавају бројни локални медији), одличан увид у реално стање на терену пружа анализа БИРН-а која се ослања на базу о јавним конкурсима. Када се разгрне шума података, јасно се виде механизми злоупотребе у појединим срединама, које системски разоткрива портал www.subotičke.rs, дајући сасвим довољно материјала властима да се заинтересују о начину функционисања својеврсне суботичке хоботнице у пројектном суфинансирању. Она своје пипке, очито, шири и на Сомбор и на друге војвођанске градове.

https://nuns.rs/finansiranje-medija-vlasnici-i-politicki-uticaj/

https://birn.rs/baza-o-javnim-konkursima/

https://www.uns.org.rs/sr/desk/vesti-iz-medija/131227/zujovic-vladan-stefanovic-prosle-godine-dobio-44-miliona-na-konkursima-za-svoje-medije.html

https://www.uns.org.rs/sr/desk/UNS-news/131855/udruzeni-porodicni-poduhvat.html

У Панчеву имамо други проблем – тамо локалне власти награђују недељник Панчевац који је током прошле и ове године добио најмање 13 опомена Савета за штампу. Ако се осврнемо на тиражнија и утицајнија гласила, онда проблем постаје још већи и видљивији јер су „фирме које издају таблоиде Информер, Српски телеграф, Курир, Ало, Објектив, као и Вечерње новости, током 2021. добиле готово милион евра из буџета. Реч је о новцу који се у њихове касе слио што на конкурсима за производњу медијских садржаја, што преко уговора о оглашавању са различитим државним институцијама. Истовремено, ови таблоиди су према анализи Раскринкавања током прошле године на насловним странама објавили готово 1000 лажних или неутемељених вести.”

https://www.cenzolovka.rs/drzava-i-mediji/kome-idu-pancevacki-konkursni-milioni-prednost-za-krsenje-kodeksa-renesansu-bajke-vaskrsavajuca-sela-i-svetionike/

https://raskrikavanje.rs/page.php?id=Milion-evra-iz-budzeta-u-2021–otislo-proizvodjacima-laznih-vesti-1053

https://raskrikavanje.rs/page.php?id=Na-naslovnim-stranama-sest-tabloida-blizu-1000-manipulativnih-vesti-1054

Можемо само да претпоставимо шта би поменутих милиона евра значило медијима на локалу, попут Радија ОК из Врања, који је затварањем кафића „No Comment” почетком августа изгубио значајан извор прихода, што ће се рефлектовати на сам медиј, који ће због тога бити у минусу, попут бројних локалних медија.

Један локални криминалац је запретио да ће уништити локални медиј. Да „кафић”, који је део бизнис модела локалног медија, никада више неће радити јер ту треба да буде коцкарница локалног криминалца и да у томе успе… Кафић више не ради, судски процес почиње и ко зна колико ће трајати. И да ли ће опстати ОК радио, али и други медији, ако се средства намењена садржајима који представљају заштиту јавног интереса деле онима који раде против свих елементарних постулата новинарства, Заштитника јавног интереса. ОК је мали радио, са великом традицијом. Вероватно никоме неће недостајати. Осим Оливери, супрузи колеге Горана, прерано преминулог оснивача, као и новинарима ове медијске куће, којима је стало до јавног интереса, до сећања на вредности које је успостављао Горан, кроз радио и АНЕМ. И можда ће свима пасти велики терет опстанка овог радија, ако га не буде више било, како је то пројектовао локални кабадахија. И у овом тренутку, још не знамо да ли ће победити добро или зло… У пракси, зло је охрабривано небројено пута, и плашим се да од тога страхују сви, да ће победа бити загарантована. И то је атмосфера у којој живимо. Неверовање да добро постоји, да има шансе, да јавни интерес постоји као опште добро, и да, ако га не заштитимо, нећемо заштити ни себе као појединце, као медије или компаније… 16.8. је на првом испиту не само систем везан за успостављање правде, већ и улога сваког појединца у заштити јавног интереса, улога сваког медија… Тог дана је почетак суђења у случају напада на ОК радио у Врању.

Зато наредни конкурси за пројектно суфинансирање не смеју да буду расписани пре измена и допуна Закона о јавном информисању и медијима. Тиме би се створила база да се предупреде  еклатантни примери злоупотреба који додатно доприносе руинирању ослабљених локалних медија.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси