Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Дачић са представницом ОЕБС-а о унапређењу слободе медија у Србији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 06. 2022.

Аутор: Бета Извор: Данас

Дачић са представницом ОЕБС-а о унапређењу слободе медија у Србији

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић разговарао је у Београду са представницом ОЕБС за слободу медија Терезом Рибеиро о активностима које Србија спроводи у циљу унапређења слободе медија.

Рибеиро је указала на одговорност институција свих држава чланица ОЕБС према медијима, истакавши да су заштита новинара и толеранција у погледу активности медијских радника приоритет, као и ефикасност регулаторних тела, саопштила је Скупштина Србије.

Она је рекла да све државе чланице ОЕБС треба да поштују обавезе преузете учешћем у раду Организације, а посебно у складу са Одлуком Министарског савета ОЕБС о безбедности новинара из 2018. године, и најавила покретање новог пројекта који ће се бавити и пружањем помоћи у имплементацији те одлуке, наводи се.

Дачић је казао да Србија придаје велики значај питању слободе медија и сарадњи са представником ОЕБС за ту област. Навео је да је Србија наставила да улаже напоре у имплементацију Акционог плана за спровођење Стратегије развоја система јавног информисања за период 2020-2025. и захвалио на „значајној експертској помоћи“ ОЕБС у изради тих докумената, пише у саопштењу.

Председник Скупштине је, како се наводи, информисао Рибеиро да је, у складу са Стратегијом развоја система јавног информисања, Скупштина Србије у децембру 2021. усвојила Закон о измени и допуни Закона о електронским медијима, којим се прописују нове обавезе за све пружаоце аудиовизуелних медијских услуга, као и Закон о измени и допунама Закона о јавним медијским сервисима, којим се јача обавеза поштовања принципа непристрасног, правичног и уравнотеженог представљања политичких субјеката током предизборне кампање.

Рибиеро је изразила задовољство због успешне постепене имплементације Стратегије развоја система јавног информисања и поновила да је њена канцеларија спремна за даљу сарадњу и пружање помоћи надлежним органима Србије, наводи се.

Дачић је рекао да су успешни резултати остварени захваљујући доброј сарадњи са Мисијом ОЕБС у Србији, која је активно учествовала у изради Медијске стратегије и Акционог плана, а сада у својству посматрача учествује у раду Радне групе за праћење спровођења Акционог плана за спровођење Медијске стратегије, као и у раду Радне групе Владе за безбедност и заштиту новинара, додаје се.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси