Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  РЕМ: УО РТВ препоручено да благовремено именује вршиоца дужности генералног директора покрајинског јавног сервиса
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 06. 2022.

Аутор: Денис Колунџија Извор: Цензоловка

РЕМ: УО РТВ препоручено да благовремено именује вршиоца дужности генералног директора покрајинског јавног сервиса

Управни одбор РТВ-а морао би да именује вршиоца дужности генералног директора до 5. јула, јер тада истиче уговор о раду заменику генералног директора Јожефу Клему, који од јула прошле године руководи покрајинским јавним сервисом

Савет Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) саопштио је данас да су на састанку у петак представници репрезентативних синдиката Радио-телевизије Војводине, чланови Управног одбора РТВ-а и представници РЕМ-а „донели закључак и препоруку да УО ЈМУ Радио-телевизија Војводине благовремено именује вршиоца дужности генералног директора и на тај начин омогући редовно функционисање ЈМУ Радио-телевизија Војводине“.

„Овакав договор постигнут је на састанку одржаном у просторијама РЕМ-а након конструктивног и отвореног разговора свих актера састанка“, додаје се у саопштењу које је објављено након што је Савет РЕМ-а на јучерашњој седници разматрао извештај са тројног састанка одржаног у петак.

Иако се конкретан датум не помиње, препорука о „благовременом именовању вршиоца дужности генералног директора“ РТВ-а, у преводу значи да је искључиво у рукама Управног одбора да спречи да од 6. јула покрајински јавни сервис у потпуности остане обезглављен.

Наиме, 5. јула истиче уговор о раду који је тадашњи генерални директор РТВ-а Миодраг Копривица 6. јула прошле године, последњег дана свог мандата, склопио на годину дана са својим замеником Јожефом Клемом.

Од 19. јула прошле године, када је конституисан нови Управни одбор РТВ-а, нити је именован вршилац дужности, нити је расписан јавни конкурс за избор новог генералног директора. Како Клем, који је у протеклих годину дана, силом прилика, руководио покрајинским јавним сервисом, нема овлашћење да уговор сличан свом склопи с неким другим, једини начин да се избегне озбиљна криза у РТВ-у јесте да Управни одбор именује вршиоца дужности.

Зашто то до сада, за скоро годину дана, није учињено, није познато, пошто су чланови УО одбијали да о томе говоре за медије. Углавном, стигло се до помало бизарне ситуације – да репрезентативни синдикати РТВ-а, кад су видели како се ствари развијају, буду приморани да кроз јавна обраћања, кривичне пријаве, захтеве за смену Управног одбора и претњом протестима изнуде састанак на којем је на крају договорено да се Управном одбору препоручи, малтене да се замоли, да именује вршиоца дужности пре него што све оде дођавола.

У саопштењу о закључцима са тројног састанка не помиње се препорука Управном одбору да се сети да именује и вршиоца дужности директора програма, којег РТВ нема од краја прошле године, нити да распише јавни конкурс за ту функцију, као и за одговорног уредника Првог програма телевизије, који је у  статусу вршиоца дужности од краја јула 2021. године.

Али је наведено да је Савет РЕМ-а јуче одлучио да буде расписан конкурс за избор два члана Управног одбора ЈМУ Радио-телевизија Војводине – за једног члана који није изабран прошле године и за једног, како сазнаје Цензоловка, који ће заменити Јована Адамова који одлази у пензију.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси