Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Веран Матић: Убиство Милана Пантића – парадигма и вектор
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 06. 2022.

Аутор: Веран Матић Извор: javniservis.net

Веран Матић: Убиство Милана Пантића – парадигма и вектор

Иако се 11. јуна навршава 21 година од убиства Милана Пантића, јасно је да је неодржива стратегија онога ко је умислио да починиоци и инспиратори никада неће бити санкционисани за ово злодело.

Председник Комисије за истраживање убистава новинара Веран Матић

Још пре пет година, Комисија за истраживање убистава новинара је завршила највећи део посла везан за убиство дописника „Вечерњих новости” из Јагодине. Полицијски, убиство је разјашњено. Постоје имена људи који су извршили убиство и који се баве нарученим ликвидацијама. Међутим, то је веома тешко доказати јер је „лице места” након убиства лоше обрађено и контаминирано. Радна група за истраге убистава новинара годинама инсистира да Специјално тужилаштво за организовани криминал преузме случај, пошто има већи маневарски простор, јер је у питању истински организовани криминал који је био повезан са једном конкретном приватизацијом из доба Пантићеве ликивдације.

Годинама ударамо у зид. Вртимо се у круг. Као да причамо зиду. Упозоравамо да ће дводеценијски беневолентни став довести до интернационализације трагичног убиства у Јагодини. То се управо и догодило на конгресу Међународне федерације новинара који је недавно одржан у Оману, уз присуство 350 новинара из више од 90 држава. На предлог Удружења новинара Србије, делегати су једногласно усвојили резолуцију којом се тражи ефикасан правосудни поступак и ангажовање српског Тужилаштва за организовани криминал како би после више од две деценије били откривени и кажњени налогодавци и убице новинара Милана Пантића.

Усвојени текст резолуције у целости гласи:

Убице новинара Милана Пантића морају бити кажњене.

Имајући у виду да се 11. јуна 2022. године навршава 21 година од некажњеног убиства локалног новинара и дописника „Вечерњих новости“ Милана Пантића које се догодило испред врата његовог дома у Јагодини, граду у централној Србији.

Узимајући у обзир да је власт у Србији основала Комисију за истраживање убистава новинара 2013. године у чијем саставу су новинари, представници полиције, тужилаштва и Безбедносно информативне агенције.

Наглашавајући да је у мандату Комисије за истраживање убистава новинара од њеног оснивања и рад на расветљавању случаја убиства Милана Пантића.

Истичући да је Комисија, као тело које има мандат Владе Србије, свој рад окончала и да је полицијска истрага указала на налогодавце и извршиоце убиства новинара Милана Пантића.

Подвлачећи да истрага полиције и тужилаштва у Јагодини није довела до кажњавања починилаца и налогодаваца убиства новинара Милана Пантића и да стоји у месту пуних 21 годину.

Забринути због тога што су налази Комисије за истраживање убистава новинара достављени српским званичним органима и што нема помака иако већ годину дана постоји јасан и јавно изнет захтев Комисије и Удружења новинара Србије да истрагу од тужилаштва у Јагодини преузме Тужилаштво за организовани криминал како би убице и налогодавци били приведени правди.

Конгрес Међународне федерације новинара:

Пружа пуну подршку раду Комисије за истраживање убистава новинара и напорима Удружења новинара Србије да се открију и казне налогодавци и убице новинара Милана Пантића.

Позива да се без одлагања спроведе ефикасан правосудни поступак и да се због позадине случаја ангажују стручњаци из Тужилаштва за организовани криминал, како би после више од две деценије били кажњени налогодавци и убице новинара Милана Пантића.

Конгрес тражи од Извршног одбора Међународне федерације новинара да се:

У потпуности упозна са резултатима до којих је дошла Комисија за истраживање убистава новинара у случају убиства новинара Милана Пантића.

Организује разговор са представницима српских власти и тужилаштва како би добили информације о напретку поступка за проналажење извршилаца и налогодаваца убиства новинара Милана Пантића.

Подршку резолуцији УНС-а са говорнице је пружила и председница Синдиката новинара Хрватске, Маја Север, која је рекла да је врло важно решавање случајева попут убиства Милана Пантића за све земље региона и да би то било охрабрујуће за новинаре у региону у борби против корупције и некажњивости за нападе и убиства новинара. Истовремено, Маја Север је кандидаткиња за председницу Европске федерације новинара (противкандидат је Мариуш Пилис из Пољске) и о томе ће се одлучивати на генералној скупштини која ће бити одржана у турском Измиру 13. и 14. јуна када ће више од 100 новинара из 45 земаља Европе одлучивати о новом руководству за период од 2022. до 2025. године.

Сигуран сам да ће се и тамо поново причати о Милану Пантићу и недавно усвојеној резолуцији.  Ускоро ће уследити и конкретни  кораци Извршног одбора Међународне федерације новинара, попут организовања „разговора са представницима српских власти и тужилаштва како би добили информације о напретку поступка за проналажење извршилаца и налогодаваца убиства новинара Милана Пантића.”

Злочин не застарева. Ово је јасан сигнал који овдашња власт и тужилаштво треба што пре да декодирају. Пет је година како је Комисија за утврђивање убиства склопила мозаик убиства.

Милан Пантић је овом резолуцијом постао својеврстан вектор. Парадигма шта ће се десити онима који мисле да никада неће бити откривени и да ће остати некажњени. Зато се сада, коначно, мора нешто конкретно урадити. Ово постаје она врста захтева за чије штиклирање је потребно учинити истински напредак, показати добру вољу и конкретан помак и видљив резултат. Некажњено убиство Милана Пантића тек сада неће нестати нити ће бити заборављено.

Među 10 preporuka koje su Reporteri bez granica poslali novoizabranim vlastima u Srbiji, čak dve su vezane za temu rešavanja slučajeva ubijenih novinara

  1. Izdvojiti odgovarajuće finansijske i ljudske resurse Komisiji za istraživanje ubistava novinara Slavka ĆuruvijeRadislave Dade Vujasinović i Milana Pantića, i omogućiti joj neograničen pristup državnoj dokumentaciji, kako bi se ovi slučajevi rasvetlili i priveli pravdi.
  2. Osigurati da istrage Komisije o ovim ubistvima dovedu do efektivnog pravnog postupka ili podizanja optužnice.

BOJIM SE DA ĆE SLUČAJ PANTIĆ OTIĆI U ARHIVU: Veran Matić o opstrukciji u istrazi ubistva novinara “Večernjih novosti”

UNS :: UNS vesti :: Ubistvo Milana Pantića je slučaj simbol i mora biti, poput zločina nad Slavkom Ćuruvijom, efikasno rešeno

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси