Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  RSF: Предложена уредба ЕУ о размјени порука би угрозила рад новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 05. 2022.

Аутор: RSF Извор: media.ba

RSF: Предложена уредба ЕУ о размјени порука би угрозила рад новинара

Репортери без граница кажу да би ова уредба у Закону о дигиталним услугама довела до масовног надзора

Ако буде усвојен приједлог Европске уније за борбу против сексуалног злостављања дјеце према којем би садржај апликација за размјену директних порука, укључујући и шифриране, био подвргнут сталном скенирању, та радикална мјера би угрозила рад новинара, кажу из Репортера без граница (RSF).

Предложена уредба, коју је Европска комисија представила 11. маја и која утврђује правила за спречавање и борбу против сексуалног злостављања дјеце, допунила би Закон о дигиталним услугама, који би требало да буде усвојен до краја јуна.

Како би заштитила малољетнике, Комисија препоручује систематски надзор садржаја chata у апликацијама за размјену порука, укључујући шифриране поруке, а RSF позива да се апликације за размјену шифрираних порука изузму из систематског надзора јер се новинари ослањају на њих како би заштитили своје изворе.

Vincent Berthier, шеф техничког одјела РСФ-а, каже да тај приједлог ЕУ има добар циљ, али би то довело до масовног надзора.

“Скенирање двосмјерно енкриптиране апликације за размјену порука би било једнако масовном надзору. Такав захтјев Европске комисије је неприхватљив и опасан, како за слободу штампе тако и за демократију”, изјавио је Berthier.

Двосмјерно енкриптиране апликације за размјену порука штите податке тако да их се може читати само на два краја, односно од пошиљатеља и приматеља и чак ни платформе које пружају ове услуге не могу да дешифрују садржај разговора.

“Само пошиљалац и прималац могу читати chat у двосмјерним енкриптованим порукама. Ако је садржај у било којем тренутку доступан трећој страни, сигурност је непоправљиво угрожена, а то је управо оно што Европска комисија предлаже”, наводе из РСФ.

Приликом представљања предложене уредбе, европска комесарка за унутрашње послове Ylva Johansson рекла је да је циљ „да се открије материјал о злостављању дјеце“, а не да се поткопају шифрирани подаци. У приједлогу се наводи да, ради очувања права корисника на приватност, пружаоци услуга требају пратити и пријављивати само спорни садржај.

Из RSF истичу да је ова намјера похвална, али је технички немогућа јер би онда све апликације као и сви разговори у апликацијама морали бити скенирани како би се идентификовали они који представљају проблем. Циљани приступ који се фокусира на документоване случајеве, од случаја до случаја, заснован на претходној истрази, био би много ефикаснији и не би нарушио тако фундаментални принцип као што је заштита извора, поручују Репортери без граница.

Подсјећају да је важност шифроване комуникације наглашена у њиховом извјештају о инфодемији за 2020. годину који укључује 250 приједлога за владе и платформе о демократском управљању дигиталним просторима.

“Важно је напоменути да је стварање рањивости или ограничења код шифрирања проблематично и у супротности са стандардима људских права”, наводи се у извјештају.

Додају да владе ни под којим околностима не би смјеле компромитовати двосмјерно шифрирање.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси