Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Јазавац пред комисијом
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 05. 2022.

Аутор: Бранко М. Жујовић Извор: suboticke.rs

Јазавац пред комисијом

Уместо одговора на наша питања о прошлогодишњој кандидатури П. Р. за члана медијске комисије у Врбасу, колега Петар Кочић на нашу адресу испоручио непристојност, нервозу и увреде. Поменути случај важан зато што представља ненадано доступан лакмус формирања и функционисања овдашњих медијских комисија. Да ли је неко, након учешћа П. Р. у раду ранијих комисија, у међувремену, можда, био помислио да је П. Р. „сигурица“ којом се бланко располаже и у процени се преварио, а Кочић згодно послужио као трансмисија у тој игри?

„Сјаши с мене, нећу да учествујем у томе што радиш“, био је једини одговор Петра Кочића, новинара и бившег председника Удружења „Друштво новинара Војводине“, на наше питање у вези са прошлогодишњом кандидатуром П. Р. из Новог Сада за члана медијске комисије у Врбасу.

Уместо да се изјасни о чињеницама и предочи нам властите ставове, Кочић нам је испоручио непристојност, нервозу и неку врсту агресије. То можда може да указује на његову позицију у вези са поменутом кандидатуром која је важна зато што представља, ненадано доступан, лакмус процеса формирања и функционисања овдашњих медијских комисија.

Општина Врбас јуче је редакцији сајта Суботичке.рс проследила званични документ који показује да је Петар Кочић особа која је лане кандидовала П. Р. из Новог Сада за члана медијске комисије у тој општини.

То не би било спорно, шта више, да се није испоставило да П. Р. уопште није био обавештен о властитој кандидатури. Када су га из Општине Врбас телефоном позвали да му саопште датум и време заседања комисије, П. Р. се, изненађен, захвалио и одбио да учествује у раду такве комисије, па је њено заседање било одложено док се не изабере недостајући члан.

Трагом ове вести, контактирали смо представнике Општине Врбас. Они су нам, најпре, саопштили да је П. Р. кандидовало поменуто Друштво новинара Војводине које, узгред буди речено, нема везе са истоименим, традиционалним Друштвом новинара Војводине које делује у оквиру Удружења новинара Србије.

Младен Булут, председник поменутог Друштва новинара Војводине, изјавио је потом да то друштво сасвим сигурно није кандидовало П. Р. за члана медијске комисије у Врбасу.

Након пријема јучерашњег документа из Врбаса, показало се, црно на бело, да је П. Р. кандидовао Петар Кочић, као тадашњи председник Друштва новинара Војводине.

Тим поводом, позвали смо телефоном Кочића који је и сам до сада небројено пута учествовао у раду медијских комисија.

Желели смо да сазнамо његову верзију читаве приче и евентуално нове детаље за које, можда, не знамо. Понајвише смо желели да сазнамо како се заиста догодило да П. Р. буде кандидован, а да о томе уопште није био обавештен.

Кочића смо хтели да питамо и да ли је још неко учествовао у том чудном сплету околности који би могао да указује на злоупотребе приликом формирања комисија.

Нажалост, уместо појашњења и евентуално нових информација, наишли смо на Кочићев кочијашки речник.

Као што је поменуто, кандидатура П. Р. у Врбасу веома је важна зато што изблиза приказује механизам формирања медијских комисија о којем се унутар медијске заједнице одавно говори.

Управо о ономе што је у овом случају јасно уочљиво изблиза, колега Кочић, као кључна карика читаве приче, није желео да говори, придружујући се Владану Стефановићу, Милану Швељу, Селми Николић, Огњани Старовић и другим актерима медијских конкурса који о властитом учешћу у конкурсним играма нису спремни јавно да проговоре.

Веома је важно да сазнамо све одговоре на питања о кандидатури П. Р. којих има пуно.

На пример, да ли је неко, након учешћа П. Р. у раду ранијих комисија, у међувремену, можда, био помислио да је П. Р. „сигурица“ којом се бланко располаже и у процени се преварио, а Кочић згодно послужио као трансмисија у тој игри?

Имајући у виду предочени след догађаја, сасвим је логично да тако нешто претпоставимо или макар не одбацимо као могућност.

Другим речима, нећемо „сјахати“ док на сва питања не добијемо конкретне одговоре.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси