Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Средње жалосно
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 05. 2022.

Аутор: ФоНет Извор: ФоНет

Средње жалосно

Најбоља ствар у домаћем новинарству су добри новинари које ваља чувати, али менаџери у медијима новинаре у великој мери виде као потрошну робу и не разумеју да се у новог новинара морају уложити бар две године да би стао на ноге и био потпуно оперативан и поуздан, изјавила је ФоНету новинарка КРИК Марија Вучић.

Вучућ је у серијалу разговора Киоск о медијској сцени Србије, истакла да је стварање новинара процес у којем треба улагати у новинара, дати му достојанствену плату и третирати га као професионалца, јер то и јесте.

Према њеном схватању, менаџери имају приступ да људи долазе и одлазе, по принципу "ако ти нећеш да радиш за ову плату, онда ће доћи неко други".

Зато доводе неке младе, неискусне, или ко зна какве новинаре и раде са њима, док на уреднике пада терет формирања једног новинара испочетка, оценила је Вучић.

Према њеном тумачењу, у Србији има добрих новинара које би требало мотивисати и задржати, као што има и доброг истраживачког новинарства и "ситних бисера" локалног новинарства "који су у проблемима".

Када је локално новинарство у питању, Вучић упозорава да се "гасе перспективе", јер је ситуација све тежа, будући да постоји "невидљиви тумор економске пропасти локалних медија" који демотивише новинаре, али се о томе мало говори.

С друге стране, у медијима се, ипак, све више мисли о проверавању чињеница, што је довело до тога да све више новинара има свест о томе да оно што напишу буде потпуно тачно, због чега сматра да се новинарство у Србији "полако професионализује".

Говорећи о извештавању о рату у Украјини и лажним вестима, Вучић је указала на тенденцију да је Србија "претежно русофилска земља".

"На доста националистичких канала" на друштвеним мрежама, како је илустровала, људи дају подршку Русији, "што је њихово право, али ту подршку појачавају лажним вестима, и ту циркулише много глупости, лажних снимака и фотографија".

Према њеној оцени, људи се на то "пецају, а када им кажете да то није тачно, они то не прихватају, јер би то, у супротном, срушило њихов поглед на свет".

Вучић је подсетила да је то био случај и са короном и поменула групе на друштвеним мрежама које су промовисале "ивермектин".

Она је истакла и да солидан део новинарске заједнице показује солидарност у случајевима напада на новинаре, када долазе поруке подршке са којима ништа конкретно не може да се уради, и предочила да је зато битније да реагују тужилаштво и полиција.

Према њеном виђењу, притисака на новинаре има много више него што се зна, док "локални моћници и криминалци" новинарима локалних медија чак прете "батинама".

О томе се, међутим, не говори, јер је "људе на локалу страх", зато што се новинари локалних медија срећу на улици са онима који им прете и "није баш паметно да им се замерате", објаснила је Вучић.

Она мисли да су "проминентнији, национални" медији из Београда "мало изневерили" локалне новинаре, суочене са ко зна са каквим стварима.

Вучић је медијску сцену у Србији оценила као "средње жалосну" и указала на много лоших ствари "које вучемо годинама", напомињући да ништа није промењено ни у распоређивању новца на локалним конкурсима.

Како је образложила, власт финансијски и на сваки други начин подржава одређену групу медија, док је друга "пуштена да се сналази како уме".

Више се прича о томе како се председник Србије Александар Вучић понаша на конференцијама за медије и како напада новинаре, него о њиховој лошој економској ситуацији, закључила је Вучић. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси