Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  CPJ тражи одбацивање пријава против двоје новинара из Сомбора
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 05. 2022.

Аутор: Глас Америке Извор: Глас Америке

CPJ тражи одбацивање пријава против двоје новинара из Сомбора

Српске власти требало би да одбаце кривичне пријаве против новинара Саве Мајсторова и Саре Микић и осигурају да медијски радници не морају да се на судовима суочавају са одмаздом због свог рада, саопштио је Комитет за заштиту новинара (CPJ), невладина организација са седиштем у Њујорку

12. априла ове године, подигнута је кривична пријава против Саре Микић и Саве Мајсторова, репортера локалног вебсајта Соинфо (SOinfo.org) у Сомбору, под оптужбом да су организовали нелегални протест и блокаду путева у децембру 2021. године.

Микић и Мајсторов обавестили су CPJ да су као новинари пратили припреме за протест против нових закона који би омогућили експлоатацију литијума у западној Србији, али да нису организовали демонстрације нити учествовали у њима.

Ако буду осуђени, новинари се суочавају са новчаном казном у износу од 150.000 динара. Судски претрес био је заказан за 9. мај али је одложен на захтев адвоката новинара.

“Власти у Србији треба да одбаце кривичне пријаве против новинара Саве Мајсторова и Саре Микић и постарају се да медијски радници не морају да буду правно прогањани због свог извештавања", оцењује Атила Монг, представник CPJ-а за Европу. “Извештавање о демонстрацијама је, очигледно, у јавном интересу, и власти треба да престану да прогањају новинаре само зато што раде свој посао."

Репортери су пренели Комитету за заштиту новинара да су власти искористиле чланке објављене на порталу Соинфо и видео снимке новинара на лицу места као доказ да су се они наводно придружили и организовали протест.

За време демонстрација у Сомбору, између 200 и 300 мирних демонстраната блокирало је саобраћај два сата, а кривичне пријаве су поднете против више десетина учесника протеста, подсећа CPJ.

Комитет за заштиту новинара у саопштењу наглашава и да се обратио тужилаштву у Сомбору поводом овог случаја, али да још није добио одговор.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси