Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Савршени пројекат или савршена пљачка (5. део)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 05. 2022.

Аутор: Ивана Петровић Извор: Грађанске иницијативе

Савршени пројекат или савршена пљачка (5. део)

Кроз серијал текстова под називом „Савршени пројекат или савршена пљачка“, осветљавамо механизам бројних неправилности и злоупотреба новца грађана Ниша кроз Конкурс за суфинансирање пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања на територији града Ниша, од самог увођења пројектног суфинансирања кроз сет медијских закона 2014. па до данас



У тоталу око  521.235.000 динара грађанских пара је за 7 година готово комплетно завршило у џеповима свега неколико власника медија у Нишу. Оних блиских режиму или оних који су и сами део режима.  Прерачунато у евре – близу невероватних 4,5 милиона евра.

У претходним деловима серијала обрађени су догађаји који су претходили доношењу сета медијских закона који су значили повлачење државе из власништва у медијима, али и успостављање пројектног суфинансирања медија. Како су протекли први конкурси – како је новац распоређен и које су их контраверзе пратиле. Ко се међу првима ушанчио, како су се телевизије приватизовале, како се настајале нове, и како су се уздизала медијска царства Видосава Радомировића, Братислава Гашића, Слађане Остојић и  Звездана Миловановића.

КОНКУРС 2021 – ЈОШ ЈЕДНА ПОТВРДА ДА ЈЕ РЕЧ О УНАПРЕД НАМЕШТЕНИМ РЕЗУЛТАТИМА

Прошлогодишње одлучивање је више сличило оном од пре две, три и четири године јер је поново именована петочлана комисија налик оним у 2017, 2018. и 2019. години.

Испред ПРОУНС-а је именована Љубица Џонов Здравковић, главна и одговорна уредница РТВ Врање, власника Зорана Величковића Зује. На предлог Друштва новинара Ниша у комисију је села Ана Јовановић, глодур РТВ Лесковац коју је приватизовао Радоица Милосављевић (иначе дугогодишња ПР градоначелника Лесковца),  на предлог РАБ Србија чланица комисије је постала Невена Азиновић, креативна директорка Накси Медиа Микс-а. По четврти пут за 7 година у комисији се поново као независни експерт нашао Владимир Вељковић Цаја, директор РТВ Пирот, такође приватизоване станице од стране Радоице Милосављевића. У комисију је села и Аница Милетић, директорка РТВ Трстеник коју је под чудним околностима купио Велибор Јовановић, бизнисмен из Крушевца близак са Братиславом Гашићем. 

Нажалост, Решење о подели ће само још једном доказати сву незаконитост процеса суфинансирања медијских садржаја у јавном интересу у Нишу. Сву ту бескрупулозну бахатост у пустошењу буџетских средстава и њихово договорено преливање у тачно одређене џепове, који су сваке године све дрчније дубљи, да у њих може да стане још пар милиона грађанских пара више.

Кајмак ће покупити поново исти играчи: Витко Радомировић, Слађана Остојић, Гашић, Звездан Миловановић. Поново ће бити додељена средства Радомировићевим непостојећим „Народним новинама плус“, округло 10 милиона,  фантомској Дени видео продукцији 2,15 милиона, фантомском Баланс Медиа 1,5 милиона али и РТВ Бел Ами читавих 13 и још 2,7 милиона радију Бел Ами. Радомировић ће са Остојићком братски поделити још додатних 12,5милиона додељених Нишкој телевизији. За Гашића ће бити одвојено 11,95 милиона за ТВ Зона Плус и још додатних стандардних 500.000 за портал. Миловановић ће за Коперникус инкасирати 4,1 милион. Средства ће добити и тата и син Миљковић, те 2021. у нешто нижем износу од 600.000 и 300.000. Добиће новац и РАБ-овци Банкер Накси и Радио Талас (Радио ИН), 800.000 динара сваки.

Само ће се још два пројекта издвојити по освојеној суми – НГ Тиму ће бити додељено 1,2 милиона, и Сити Маркетинг Центру округло милион. Сви остали пројекти финансирани су неупоредиво нижим износима.

Да сумирамо и ову невеселу расподелу сликовитим бројевима. Од 69 милиона намењених конкурсу, 60,9 милиона је расподељено „перјаницима“ и медијима из интересне економске групације кооперативних чланова комисије, или изражено у процентима 88,3%.

УМЕСТО ЗАКЉУЧКА

Нормалан човек мора да постави нормално питање: Зашто сви ти људи који седе у комисијама пристају на нешто што се уз сваки покушај да се бирају речи мора назвати криминалом? Јер, намештање конкурса, тендера, јавних набавки јесте криминал, баш као и свесно или несвесно учествовање у организовању или умрежавању ради чињења тог криминалног дела. А ми на делу, не само у Нишу већ широм Србије, имамо праву правцату медијско-политичко-интересну хоботницу.

За властодршце и политичаре је то, нажалост, нормалан модел понашања. Најслађе је нашим новцем да плаћају промоцију, бесомучно праћење без смисла, реда и укуса, и да држе медије на узици. Сви су политичари откако је света и века томе тежили. Али зашто у томе учествују људи из медија?

Одговор је заправо тужно једноставан. Због пара. И тај је део ове хоботнице заправо прилично патетичан и уједно најслабија карика у том нечасном ланцу трговине утицајем и корупције.

 Ствар постаје много јаснија када се на пример нишки конкурс у периоду 2015.-2021. посматра заједно са врањским. С обзиром да је избор комисија у Врању веома нетранспарентан, па за многе године нема јавно објављене одлуке о формирању комисије као што је на пример случај са 2020. годином када ни након објављивања Решења о расподели средстава није објављено ко су фантомски чланови комисије који су поделили милионе грађана углавном медијима под директном контролом СНС-а, ипак се недвосмислено зна да су у комисијама 2017, 2018. и 2019. седели Данијела Иванковић, председница Друштва новинара Ниша и заменица главне и одговорне уреднице и директорице Гашићеве ТВ Зона Плус (уједно и генералне секретарке ПРОУНС-а), Миодраг Миљковић, Душан Миљковић (обојица у руководству Друштва новинара Ниша али и ПРОУНС-а), Никола Панић (РАБ Србија), Владимир Вељковић из ПРОУНС-а, те Ђорђе Ковачевић, директор РТ Крушевац које је купио Радоица Милосављевић  и Емил Ивановић (обојица из Нове мреже Србије), такође и Милан Петковић (ПРОУНС, Друштво новинара Ниша). Тих истих година Зуја је био председник нишке комисије која је доделила огроман новац медијима из којих су били чланови врањске комисије, а они су му узвратили највећим износима на конкурсу у Врању за обе телевизије којима је власник. Они су, такође, велике износе доделили и телевизији Врањска Плус која је у власништву породице Гашић.

Поред ПРОУНС-а, Друштва новинара Ниша, Нове мреже Србије, РАБ-а, жељени кандидати у локалним самоуправама, али нажалост и у министарству, јесу и кандидати из Друштва новинара Војводине, Kомнета и спорне Асоцијације електронских медија Војводине.

Коалиција новинарских и медијских удружења има сазнања о томе да је ова Асоцијација дуго функционисала као предузеће и да се на начин који је сада предмет судског спора, пререгистровала у медијско удружење како би формално стекла право да предлаже чланове стручних комисија. ‎Из тужбе у коју су чланице коалиције имали увид, произилази да је Асоцијација електронских медија Војводине оригинално имала четири издавача медија као своје власнике, да је остала без два власника који су обрисани из регистра. Од преостала два власника, један је одбио да учествује у пререгистрацији у удружење и сада од суда тражи утврђивање ништавости аката на основу којих је превођење дозвољено. Под претпоставком да су чињенични наводи из тужбе тачни, у коју чињеницу медијска и новинарска удружења немају разлог да сумњају, испоставља се да Асоцијација електронских медија Војводине није удружење, већ продужена рука једног јединог издавача медија, који фингирајући постојање удружења, покушава да изигра систем пројектног суфинансирања остваривања јавног интереса у области јавног информисања.)

КОНКУРСИ У ВРАЊУ 2017. И 2018.

Године 2017. градоначелник Врања Слободан Миленковић (СНС) формирао је комисију у саставу: Миодраг Миљковић  (испред Друштва новинара Ниша), Милан Петковић (испред Друштва новинара Војводине) и Слободан Марковић из Врања, професор филозофије и дугогодишњи активни члан УНС.

 Пошто Миленковић не зна о медијима ништа, поставља се питање како је одабрао баш  ове чланове. Тако што су му рекли да их стави у комисију управо Зоран Величковић Зуја, некадашњи директор а сада власник прорежимске РТВ Врање и РТВ Бујановац, али и директорица Врањске Плус ТВ коју контролише Гашић. Занимљив је поготово избор Милана Петковића, саборца Зорана Величковића из Коалиције ЗУМ, која је све време опструирала доношење сета медијских закона. Да ли треба уопште нагласити да је скоро сав новац отишао у џеп Величковића и Врањске плус СНС ТВ, али није занемарљиво поменути да је новац дат и  нишкој Зона Плус ТВ која се у Врању и не види.

Конкурс је оцењен као скандалозан, поготово што је након њега дошло до гашења Врањских новина.

Године 2018. у Врању су заседале 2 комисије – једна за телевизијске пројекте, а друга за радио и портале. Миленковић, по истом принципу као и 2017. формира комисије више него спорне.

За ТВ пројекте:

1. Весна Бунијевац,  на предлог  спорне Асоцијације електронских медија Војводине, дугогодишња радница ТВ Инђија (непроверено радница у рачуноводству), власник ТВ Инђије је уједно и власник ТВ Сремска из Шида (чланица Нове мреже Србије)

 (Коалиција новинарских и медијских удружења има сазнања о томе да је ова Асоцијација дуго функционисала као предузеће и да се на начин који је сада предмет судског спора, пререгистровала у медијско удружење, како би формално стекла право да предлаже чланове стручних комисија. ‎Из тужбе у коју су чланице коалиције имали увид, произилази да је Асоцијација електронских медија Војводине оригинално имала четири издавача медија као своје власнике, да је остала без два власника који су обрисани из регистра. Од преостала два власника, један је одбио да учествује у пререгистрацији у удружење и сада од суда тражи утврђивање ништавости аката на основу којих је превођење дозвољено. Под претпоставком да су чињенични наводи из тужбе тачни, у коју чињеницу медијска и новинарска удружења немају разлог да сумњају, испоставља се да Асоцијација електронских медија Војводине није удружење, већ продужена рука једног јединог издавача медија, који фингирајући постојање удружења, покушава да изигра систем пројектног суфинансирања остваривања јавног интереса у области јавног информисања.)

2. Владимир Вељковић, директор РТВ Пирот, члан ИО ПРОУНС, четири пута члан нишке комисије заједно са Зораном Величковићем

3. Ђорђе Ковачевић, директор РТВ Крушевац (Радоица власник; та ТВ је такође чланица Нове мреже Србије)

Средства је добила продукција „Наиса“ (200.000 динара) у власништву Душана Миљковића, члана Надзорног одбора Друштва новинара Ниша (уједно и сина Миодрага Миљковића, члана Извршног одбора Друштва новинара Ниша и прошлогодишњег председника комисије у Врању), продукција „Матекс СП“ са (150.000 динара) чији су власници запослени на РТВ Врање, док је остатак до 13,5 милиона поделило шест телевизија: ТВ “Инфо пулс” добија 700.000 динара, РТВ Врање 5,65 милиона динара (власник Зоран Величковић Зуја, председник ПРОУНС), ТВ “Ритам” 800.000 динара, РТВ “Бујановац” 600.000 динара, (власник 74% удела Зоран Величковић Зуја, председник ПРОУНС), ТВ “Врањска плус” 5,0 милиона динара (СНС ТВ, сматра се да је иза ње Гашић) и ТВ “Владичин Хан” 400.000 динара.

Практично, Зоран Величковић Зуја  (председник ПРОУНС и члан Нове мреже Србије) добио је, као власник две телевизије, укупно 6,2 милиона динара, или скоро половину предвиђене суме, а СНС партијска „Врањска Плус“  5 милиона.

За Радио и портале:

1. Данијела Иванковић, председница Друштва новинара Ниша, заменица Слађане Остојић главног и одговорног уредника нишке ТВ Зона плус, која је у власништву породице директора БИА Братислава Гашића уједно и сувласнице Нишке Телевизије, генералне секретарке и прве потпредседнице ПРОУНС

2. Емил Ивановић из Удружења грађана “Нова Мрежа Србије”

3. Ђорђе Ковачевић, као “независни медијски стручњак“, директор РТВ Крушевац (Радоица Милосављевић власник; та ТВ је такође чланица Нове мреже Србије)

Расподела средстава:

Са по 100.000 динара суфинансираће се пројекти интернет портала Врање.нет, Бујановачких, Адриа Медиа груп Београд, Новости дана (портал прошлогодишњег члана комисије у Врању, Милана Петковића, који је уједно у Управним одборима и ПРОУНС и Друштва новинара Ниша), портала Чувари Србије (на неки начин повезани са РТВ Врање, занимљиво је да им је и у Нишу прошао пројекат) и Информативног прес Центра Владичин Хан.

 Пројекат портала ОК Накси радија (ова некада независна радио станица је сада контролисана од СНС) подржан је са 350.000, портала ТВ Врањска плус са 400.000, лесковачких портала Југмедија и ЈУГпрес са по 150.000, док су пројекти портала Радио телевизије Врање и Врање News подржани са по 250.000.

Од радио станица суфинансираће се пројекти медијске куће Радио Ритам Врањска Бања са 200.000 динара, ОК Наkси радија са 550.000 динара, а Радио Врања са 400.000 динара.

 Како се види у овом делу позива за 2018 поново су најбоље прошли режимска ТВ Врањска плус са 400.000  и Зоран Величковић Зуја који је за два медија (портал и радио) добио збирно 650.000.

Шема функционише тако што се једни исти кандидати за комисије (углавном увек из руководстава истих но нејм медијских удружења) у договору са локалним властодршцима убацују у комисије са већ одређеним износима које треба доделити повлашћеним власницима режимских медија. Наизменично их предлажу ПРОУНС, па Друштво новинара Ниша, или Нова мрежа Србије а неретко се јавјаљу и као независни стручњаци. По систему, Нишлије се убацују у врањску а Врањанци, Пироћанци у нишку комисију и тако од града до града, па све до Министарства.

 Једне године Величковића је за нишку комисију предложило Друштво новинара Ниша, друге ПРОУНС, он додељује новац Зони Плус, Витку, а Данијела Иванковић Врањској ТВ. И тако се укруг намештају конкурси и тргује утицајем. У тој нечасној работи активну улогу играју градски или општински органи који комисије бирају. Локални властодршци добијају плаћене перјанике и сигурне термине за пропаганду, а добри независни медији пропадају.

 Нажалост, с обзиром на број места у комисијама на нивоу Министарства последње 3 године које су ПРОУНС, Друштво новинара Ниша имали и као удружења али и као „независни“ стручњаци (прошле године чак 26 чланова комисија Министарства је било са Величковићевих телевизија), јасно је да је читава ствар ако не организована онда бар подржана од стране највиших државних органа. Резултати конкурса, говоре сасвим сликовито о свему томе.

 Ако неко, након свега наведеног, и даље мисли да постоји некаква случајност у свему што се дешава, далеко је у криву. Као што рекосмо, случајности нема. Има само зле намере и незаконитог деловања организоване криминалне групе. Има и застрашујућег износа од 4.5 милиона евра грађанских пара, која је мала група незаситих власника медија блиских режиму само у Нишу стрпала у џеп за последњих 7 година,  кроз намештене конкурсе, бесрамно мислећи да ће остати неопажени. А из године у годину бивали су све дрчнији.

 У Нишу је управо конкурс за 2022. у току, са бестидним горњим прагом по пројекту од 20 милиона. Мучан је осећај да се већ сада да наслутити какав ће бити састав “стручне” комисије а и како ће изгледати расподела великих 85 изборних милиона. Још је мучнији осећај да ће зарад мрвица са стола, већина медија ћутати и даље јер је у ћутању сигурност. А и мрвице некако лакше склизну низ грло. Не можемо да се не запитамо – шта би било да су се макар само још два медија попела са нама из Сити радија и Јужних вести, на импровизовану бину испред Народног позоришта оне давне 2016.и да су узвикнули: Не може тако! Да су нам се придружили и грађани у одбрани сопственог буџета. Да су нам се придружили радници тих истих повлашћених медија, којима се упркос свим тим зилионима и трилионима отетих са буџета исплаћују зараде недостојне човека.То никада нећемо сазнати. Као што ћемо тешко сазнати да ли се и колики се део овог импозантног колача враћа у страначку касу и којим механизмом.

 Неко ће једном ипак морати да пружи неке одговоре и за све то сноси одговорност. У то смо дубоко уверени.  И ово је само начин да на систематизован начин забележимо све актере у том нечасном чину. Да се не заборави. Јер једном ће и ово време проћи. И отвориће се фиоке из којих ће као ружно огледало провирити сва наказност система који је довео медијску професију до ивице опстанка. Савршену идеју о савршеним пројектима у јавном интересу – до наизглед савршене пљачке.

 — КРАЈ —

Анализу сачинила Ивана Петровић, главна и одговорна уредница Сити Смарт Медиа, пројектна менаџерка и активисткиња.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси