Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Одржана комеморација Веселину Симоновићу: Био је мост између куле од милион бројева новина и новинарске и медијске заједнице
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 05. 2022.

Аутор: ФоНет Извор: Данас

Одржана комеморација Веселину Симоновићу: Био је мост између куле од милион бројева новина и новинарске и медијске заједнице

Веселин Симоновић био је мост између куле од милион бројева новина које је потписао и новинарске и медијске заједнице, као и гарант да се та кула неће обрушити, поручио је на данашњој комеморацији уредник у листу „Нова“ Ранко Пивљанин.

Директор и главни и одговорни уредник портала Нова.рс и директор дневног листа „Нова“ Веселин Симоновић преминуо је изненада у недељу у Београду у 63. години, а данас су се од њега, у присуству чланова породице, опростиле многобројне колеге и пријатељи и поштоваоци из свих сфера јавног живота.

Током каријере, један од најпознатијих новинара у Србији, Симоновић је радио као уредник у „Борби“, „Времену“ и „Блицу“.

У име колега из „Борбе“, дугогодишњи уредник „Вечерњих новости“ Манојло Мањо Вукотић рекао је да је Симоновић био међу најбржима, најбољима, најмудријима и најспретнијима у свакој новинарској и људској дисциплини.

„Он је знао златно правило професије – да је истина најјача – и да мораш на уредничком решету одвојити злато од прљаве јаловине, као и да је навијање дозвољено, сврставање ризично а послушност погубна“, поручио је Вукотић.

Уредник недељника „Времена“ Филип Шварм присетио се како је, као млад новинар, посматрао како се деведесетих, када се, како је, као и сада, било притисака и лагања, Симоновић држао.

„Он је то гледао отворених очију, и никада није пристајао на компромисе“, нагласио је Шварм и подсетио на оцену покојног колеге из „Времена“ Милоша Васића да је Симоновић увек могао да разликује исправно од погрешног и ствари називао правим именом.

Поручио је и да је Симоновић био професионалац, али коме је новинарство било сам живот и позив.

О Симоновићевој каријери у „Блицу“ говорио је његов сарадник и пријатељ Милан Суботић, који се присетио како се тај лист деведесетих суочавао са притисцима и тужбама, да би у ноћи 5. октобра уз виски рекао „сачували смо овај Блиц и од власти и од власника, као да слути какви изазови долазе“.

Суботић је истакао да је Симоновић потом на својим леђима осетио немилосрдност три корпорације и њихове захтеве за „кликовима“, буџетима и таргетима.

„Упркос томе, на онај свет је отишао као победник“, поручио је Суботић.

У име пријатеља, глумац Милан Чучиловић је рекао да је „кућа била тамо где је Веса“, јер је он чинио да се људи са њим осећају као код куће, а да му је Дорћол плац, где је одржана комеморација, био трећа кућа.

Главни и одговорни уредник листа „Нова“, Симоновићевог најмлађег пословног подухвата, Стојан Дрчелић је истакао да је Симоновић спреман да се поклони само једној краљици – вести.

„Никада са Весом није било лако. Муњевито је препознавао лажне пророке и шичарџије, брзо је процењивао људе, није подносио баналности“, присетио се Дрчелић.

Испричао је и како је изашао на крај са одбијањем штампарија у Србији да штампају тај лист.

„Штампаћемо се на крају света“, цитирао је Симоновића и поручио да ће његова редакција остати поносна на њега.

Веселин Симоновић биће сахрањен данас на Новом гробљу, у Алеји заслужних грађана.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси