Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Повереник: За приступ информацијама најзатвореније полиција и банке
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 05. 2022.

Извор: РТС

Повереник: За приступ информацијама најзатвореније полиција и банке

За грађане Србије и даље су за приступ информацијама најзатвореније полиција и банке, наводи за РТС повереник за информације од јавног значаја Милан Мариновић. Напомиње да 16. маја почиње кампању "Нека остане лично", а све младе у Србији упозорава на опасности, које вребају са друштвених мрежа.

Милан Мариновић наводи за РТС да, ако гледамо министарства, грађани највише захтева подносе Министарству унутрашњих послова и Министарству финансија.

"По логици ствари, чим се поднесе више захтева самим тим има и више незадовољних одговорима. Нећу да кажем у великом проценту они и поступају по захтевима, али опет један немали број захтева остане неудовољен и онда има потребу да се изјави жалба поверенику", објашњава Мариновић.

Указује да је после МУП-а највише захтева прошле године, тражено од Министарства финансија, Министарства грађевинарства, Министарства заштите животне средине.

Како каже, прошле године су најпријемчивији били, највише су поступали по захтевима грађанима Министарство државне управе и локалне самоуправе и Министарсво културе и информисања.

"И некако традиција показује сваке године да та два министарства спадају у круг оних органа власти који удовољавају захтевима грађана", указује гост Јутарњег дневника.

Ко може да кажњава оне који не дају информацију

Институција повереника добила је нови механизам за помоћ грађанима - може да кажњава све оне које не дају информацију, а требало би да је дају.

"Они су и до сад могли да одговарају и одговарали су, али није могао повереник да подноси оптужни акт прекршајном суду против њих него је то могла да ради само управна инспекција која то може и даље. И пошто то управна инспекција није радила онда су то радили грађани, тражиоци информација најчешће имајући адвокате и онда долазимо у причу да уместо органа који треба да гони нпр тог министра, јавно предузеће, градоначелника, функционера онда то раде грађани са адвокатима", објашњава Мариновић.

То, како каже, није била нормална ситуација.

"Сада је повереник добио овлашћење да он подноси захтев и ја вам гарантујем да ћете већ у извештају повереника за ову годину видети колико је то променило слику и колико је повереник поднео захтева", истиче гост Јутарњег дневника.

Такође, додаје он, оно што смо добили, а можда и најважније - први пут ће руководиоци органа власти, овлашћена лица за вођење поступка по захтевима за слободан приступ информацијама у органима власти моћи да буду кажњени због непоступања због игнорисања тражилаца информација јер то до сада могло али је била доста компликована процедура.

Сада ће повереник издавати прекршајни налог новчано на износ од 30.000 динара.

Предлаже се и кривична одговорност, али како каже, то у овом тренутку није реално.

"Видећемо шта ће учинити Измене закона, повећане казне, шта ће учинити овај механизам који је дат поверенику - да са једне стране изриче казну за ћутање и да подноси захтев за покретање прекршајног поступка за све остае прекршаје и ја мислим да ће све то дати резултате и да неће бити потребе за кривичну одговорност", оцењује Мариновић.

Кампањa "Нека остане лично"

Напомиње да 16. маја почиње кампању "Нека остане лично", а све младе у Србији упозорава на опасности, које вребају са друштвених мрежа. 

"Идеја је како и сам назив кампање каже да наши лични подаци остану заштићени, да сви они подаци који нису неопходни за остварење неког циља остану заштићени, да се поштује приватност", указао је гост Јутарњег дневника.

Све младе у Србији упозорава на опасности, које вребају са друштвених мрежа.

"Посебно су рањиви млади који највише користе интернет, они највише скидају апликације. Олако притисну - прихватам и иду даље само да би дошли до неке апликације што није баш добро. Не кажем да не треба то да ураде, али претходно треба да прочитају најдосаднији део, а то је политика приватности која вам пише ситним словима - које све ваше податке вам узимају, ко долази у њихов посед, да ли  се неком преносе, како се штите, да бисте знали да ли вам се исплати да о вама тамо неко зна скоро све", указује Мариновић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси