Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  „Бујошевић и Стефановић дужни да објасне“: Саговорници Данаса о одлуци РТС да не преноси параду на Дан победе у Москви
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 05. 2022.

Аутор: Ј. Д. - С. Ч. Извор: Данас

„Бујошевић и Стефановић дужни да објасне“: Саговорници Данаса о одлуци РТС да не преноси параду на Дан победе у Москви

Раде Вељановски, професор Факултета политичких наука, сматра да је одлука Јавног сервиса Србије да ове године традиционално не преноси Параду победе са Црвеног трга у Москви, скандалозна.

“Тешко је замислити прави разлог такве одлуке. Никаква креативност не би могла да срочи оправдање такве одлуке које би било прихватљиво. Европа мора да обележи 9. мај и да медијски значај том дану, а јавни сервис то треба да уради. Овом одлуком РТС се укључио у политичке размирице у које не треба да се укључује”, указује Вељановски.

Слободан Георгиев, директор програма Њузмакс Адриа, каже да може да замисли како је РТС донео такву одлуку, “али су Бујошевић и Стефановић дужни да то нам кажу – зашто ове године нема традиционалног преношења Параде победе”.

“Иако лицемерна, то је добра одлука. Такође, на РТС-у није било емисије о агресији Русије на Украјину. До скоро су агресију звали специјална операција Русије. Као јавни сервис, дужни су да имају емисију о томе”, истиче Георгиев.

Зоран Вулетић, председник Грађанског демократског форума, сматра да је РТС израз државне политике Србије која је конфузна од 2004.

“Од тада Србија глуми европску политику, а сада је дошло до терминалне фазе те политике јер нам агресија Русије на Украјину не оставља простора за даље лагање себе и читавог света. Неубедљиво и губитничко обраћање председника Вучића након посете Берлину показало је какве последице по нас имају одлуке из 2006. и 2008. Најважније су: косовске резолуције у оквиру којих је изгласана војна неутралност, Устав са фикцијом у преамбули, предаја енергетског сектора Русији у замену за чување тобоже целовитости Србије. Све побројане одлуке су донете у националистичком консензусу и великом заносу којим су нам тада Коштуница, Тадић, Николић, Дачић и Вучић објашњавали како је то трајно решење свих територијалних и енергетских проблема”, указује Вулетић.

Како додаје, довољно је да је Русија уз нас у Савету безбедности и да не питамо за цену сопственог живота.

“Сада видимо епилог такве политике која је последњих десет година кулминирала са Николићем и Вучићем. Они су додатно читаво друштво гурнули у још већу самообману објашњавајући да од нас више ништа не зависи. Није тешко закључити да то није тачно. Од Србије зависи када ће схватити: да Косову пре или касније следи чланство у УН, да Путинова Русија више никада неће имати значај у Савету безбедности као до сада, да Додик не може да ради на растурању БиХ, да морамо да тражимо под хитно алтернативу за енергенте”, наводи Вулетић.

Он сматра да када политичари у Србији, не само ови на власти, коначно схвате да нема више ни најмањег простора за лажи у којима живимо 30 година онда ће и РТС-у мање времена бити потребно да разуме шта се догађа у Украјини.

“Прошло је више од два месеца дивљачког разарања Украјине, а РТС још увек барата са терминима специјална војна операција и десио се рат. Данас су посебно збуњени јер је било најава да ће Путин прогласити општу мобилизацију и додатно припретити војним арсеналом свету па су одлучили да не преносе параду из Москве. Можда су могли уместо тога да репризирају обраћање председника Вучића и још једном докажу сав бесмисао српске политике”, каже за наш лист Зоран Вулетић.

Бранислав Грубачки Гута, оснивач Новог оптимизма, се нада да је скарадност скупа у Москви забринула чак и челнике РТС-а.

“У тренутку када ни сами не знамо да ли смо за ту ‘злу’ Европу или нашу ‘браћу’ Русе, није добро доводити се у ситуацију да, како би то у комунизму рекли, ‘зглајзнемо’. Док Комитет Отаџбинске Управе Српске напредне странке не каже експлицитно куда иде Србија до тада ће бити оваквих (не)потеза. Мада, подсетио бих ипак и челнике РТС-а, као и руководство Србије, да ће и нејасно изјашњавање у овој ситуацији ипак имати последице”, истиче Грубачки.

Коментари (1)

Остави коментар
сре

11.05.

2022.

Божидар Анђелковић [нерегистровани] у 12:38

На ивици

Пријем "Косова" у Уједињене нације имао би исте последице као и Минхенска конференција 1938.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси