Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Парламент незаконито продужио мандате?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 03. 2009.

Извор: Данас

Парламент незаконито продужио мандате?


 Асоцијација независних електронских медија, Независно удружење новинара Србије и Независно друштво новинара Војводине – сматрају незаконитим да се избор нових чланова Савета РРА одлаже до усвајања измена Закона, мада тројици од девет чланова Савета мандат ових дана треба да истакне, па инсистирају на томе да надлежни хитно изаберу нове чланове.

Одбор Народне скупштине за културу и информисање донео је 26. фебруара закључак да би поступак избора чланова Савета РРА требало поновити јер су овлашћени предлагачи поднели предлоге листе кандидата супротно Закону о радиодифузији. Одбор је предложио да чланови Савета којима је истекао мандат наставе да обављају ту дужност до избора нових. АНЕМ, НУНС и НДНВ су, пак, оценили да су ти закључци Одбора и штетни и незаконити јер Закон садржи обавезујућу норму према којој по истеку мандата члановима Савета престаје функција.

Удружења новинара су предложила три кандидата за Савет РРА. Асоцијација професионалних емитера Србије предложила је Максу Ћатовића, неколико удружења Слободана Ђорића, а АНЕМ, НУНС и НДНВ Гордану Сушу.

Прописано је да на листама кандидата обавезно буду два имена, па су НУНС, АНЕМ и НДНВ уверени у то да је законодавац тако желео да Скупштина бира између више кандидата за места у Савету, а не да искључи могућност гласања о листама с више кандидата, како то сматра Одбор за културу. Удружења су позвала Одбор да поштује закон, а председницу парламента да без одлагања објави листу кандидата.

Антрфиле :

Локални медији спасени од приватизације

Помоћник покрајинског секретара за информације Калман Кунтић сматра да приватизацију медија треба наставити тек кад се за то створе услови, односно кад се, како је рекао, „медији поставе на ноге”.

Кунтић је на округлом столу “Медијска регулатива” у Скупштини Војводине рекао да је његов ресор крајем 2007. затражио да се приватизација медија привремено суспендује јер је претила опасност да поједине општине остану без иједног гласила.

 – Да је приватизација настављена по сваку цену, велики број грађана би остао без информација о догађајима у локалним срединама – навео је он.



Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси