Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Влада прописала колико државне помоћи могу да добију медији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 01. 2022.

Аутор: Невена Петаковић Извор: Нова економија

Влада прописала колико државне помоћи могу да добију медији

Влада Србије донела је уредбу која уређује доделу државна помоћу у области јавног информисања, која прописује да је дозвољени интензитет државне помоћи за телевизију до 50 одсто оправданих трошкова пројекта

Када су у питању пројекти производње других медијских садржаја (штампани, радио и интернет) који су локалног значаја и доприносе "остваривању јавног интереса у јавном информисању", тада висина државне помоћи може бити и до 80 одсто оправданих трошкова.  

Влада Србије донела је Уредбу о условима и критеријумима усклађености државне помоћи у области јавног информисања. 

"Државна помоћ у области јавног информисања усклађена је ако доприноси остваривању јавног интереса у области јавног информисања у складу са прописима којима се уређује јавно информисање и медији као и јавни медијски сервис", пише у Уредби. 

Оправдани трошкови су трошкови који су настали у вези са израдом медијског садржаја, а нарочито обухватају зараде, трошкове закупа простора, опреме, локације, увођење нових технологија, трошкове употребе сопствене имовине, истраживања малог опсега који имају циљ боље разумевање навика коришћења медија.

Оправдани трошкови не обухватају трошкове издаваштва, дистрибуције и промоције, пише у Уредби.

Висина државне помоћи и до сто одсто трошкова

Како пише у уредби, за пројекте за које није предвиђена комерцијална експлоатација дозвољени интензитет државне помоћи може бити и до 100 одсто оправданих трошкова. 

Висина помоћи до 100 одсто може се, на пример добити, за производњу медијских садржаја који су намењени друштвено осетљивим групама (деца и млади, жене, старе особе, социјално и здравствено угрожена лица, особе са инвалидитетом, припадници ЛГБТ заједнице, припадници етничких мањина).

Помоћ до 100 одсто оправданих трошкова може се добити и за производњу медијских садржаја који су намењени очувању, изражавању културног идентитета, српског народа и националних мањина, садржаје који промовишу теме из науке, општег образовања укључујући и медијску писменост, здравственог образовања и образовања у вези са заштитом животне средине.

Помоћ за ријалити програме увек неусклађена

Државна помоћ је, како пише уредби, увек неусклађена ако се додељује за ријалити програмске садржаје, као и друге програмске садржаје који обухватају или потенцијално могу обухватите насиље и његове последице, сексуално насиље, наго људско тело и сексуалност, осим у образовне сврхе, застрашујуће сцене, злоупотребу опојних дрога, дувана, алкохола и других штетних супстанци, дискриминаторно поступање, опасно и непристојно понашање.

Услови за усклађеност помоћи

Државна помоћ за финансирање производње медијских садржаја је усклашена ако се додељује на основу шеме државне помоћи и ако доприноси остваривању јавног интереса и постоји потреба за интервенцијом државе.

Услов за усклађеност је и да је износ државне помоћи пропорционалан (сведен на минимум), да је државна помоћи примерена и да има подстицајни ефекат.

Државна помоћ је усклађена и ако је транспарентна, односно подаци о њој су доступни јавности.

Корисници државне помоћи за производњу медијских садржаја у штампаном и дигиталном формату могу бити микро, мала и средња правна лица и предузетници.

Државна помоћ, како се наводи, не сме да допринесе повећању основних средстава корисника, односно проширењу постојећих делатности, нити обједињавању медија (медијској концентрацији) и оснивању или регистровању нових учесника на тржишту.

Средства државне помоћи не могу да се користе за друге намене, а нарочито не за производњу других медијских садржаја (преливање средстава). 

(Текст преузет са https://novaekonomija.rs/vesti-iz-zemlje/vlada-propisala-koliko-dr%C5%BEavne-pomo%C4%87i-mogu-da-dobiju-mediji)

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси