Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Годишњица крагујевачког портала „Глас Шумадије” чији новинари не желе да ћуте
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 01. 2022.

Аутор: Зоран Мишић Извор: Данас

Локални медиј у служби грађана Крагујевца и Шумадије

Годишњица крагујевачког портала „Глас Шумадије” чији новинари не желе да ћуте

Портал новинара који не желе да ћуте и који сматрају да нема те истине коју је могуће сакрити од грађана „Глас Шумадије” у Крагујевцу јуче је обележио четвту годину постојања. Са слоганом – локални медији у служби грађана, стекао је њихово поверење и велику читаност баш због тога што је посвећен свакодневним проблемима Крагујевчана и Шумадинаца.

Због епидемилошке ситуације али и положаја локалних медија уопште у редакцији „Гласа Шумадије” су се размишљали да ли да ову годишњицу уопште обележе прославом и окупљањем. Да нису погрешили сведочи чињеница што се, барем на кратко у крагујевачком кафићу „Кућа” окупио толико број новинара и колега из бројних редакција и других градова.

– Покренули смо потрал „Глас Шумадије” пре четири године, у тренутку када у Крагујевцу више, малтене није било локалних медија. Значајно су нам помогле колеге из Независног друштва новинара Војводине, саветима али и на сваки други начин јер смо се ми основали као медиј цивилног друштва, каже Јованка Маровић, главна уредница портала.

По њеним речима редакција „Гласа Шумадије” је „кренула ентузијастички”.

– Нисмо знали, куда ће то да нас „одведе” а данас смо најчитанији портал у Шумадији. Неколико месеци смо радили од кућа али су нас Крагујевчани стално звали и питали где нам се налази редакција. Кренули смо од локала са пет квадрата и једним столом за којим смо се смењивали. Потом смо узели локал од 20 квадрата где смо имали три стола и два лап топа, наводи она.

Сем подршке грађана која је по њој пресудна, рад „Гласа Шумадије” запазили су и препознали и њихови партнери из иностранства British Council-а и IREX-а. Сада у пешачкој зони у Лоле Рибара имамају прави, опремљен студио.

Али, оно по чему је „Глас Шумадије” у последње време препознатљив су млади кадрови.

– Крагујевац је годинама имао само једну једину новинарку која је млађа од 30 година. Ми смо уз подршку ДТ института агажовали младе новинаре који тренутно пролазе обуку код нас. Оно што је сада јако значајно за Србију је борба против лажних вести, информација и пропаганде и они управо код нас у редакцији раде на том програму, истиче она.

На прослави годишњице „Гласа Шумадије” у Крагујевцу био је и Жељко Бодрожић, председник НУНС-а, који увек радо долази у Крагујевац још од давних деведесетих и сарадње „Кикиндских” са „Независном Светлости” у оквиру Локал преса.

– Све оно што је настало из „Независне Светлости” припада „наше кругу” па тако и „Глас Шумадије” чији новинари раде све оно што медији и требају да обављају у својим срединама. Они проналазе начин да опстану и редакција „Гласа Шумадије” је баш добар пример како су се новинари прилагођавали новим контекстима и технологијама у новинарству, сматра он.

По Бодрожићу „Глас Шумадије” није само остао и опстао већ је и један од најчитанијих портала на овом подручју и у самом Крагујевцу.

– Та чињеница радује сваког озбиљног, професионалног и независног новинара а мене као председника НУНС-а посебно, не само зато што су то чланови нашег удружења, већ због тога што је то добар пример како на локалу и поред свих препрека и онога што нам се данас дешава независно новинарство и даље опстаје и у њему постоје квалитетни медији, каже Бодрожић, за кога је јако битно што у граду постоје и „Крагујевачке” недељне новине, и што се таква гласила „заједнички супростваљају медијској контроли коју је увела напредњачка власт”.

Сем колега из крагујевачких медија и дописништва на прослави 4. рођендана „Гласа Шумадије” били су и новинари из „Јужних вести”, „Бујановачких” и „Озон преса” који су стратешки партнери овог гласила и са којима имају сарадњу од самог почетка, као и Бранислав Грубачки Гута из „Новог оптимизма”, Биљана Степановић из „Нове економије”, представници НУНС-а, Грађанске иницијативе, политички консултант Ђорђе Беламарић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси