Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Нови облици цензуре
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 01. 2022.

Извор: ФоНет

Нови облици цензуре

ЊУЈОРК - Широм региона, од Пољске до Србије, источна Европа је постала плодно тле за нове облике цензуре који углавном не подразумевају бруталну силу, већ мекша и углавном ефикасна средства за сужавање приступа критичким медијским садржајима и обликовање јавног мњења, а самим тим и избора у корист оних на власти, пише Њујорк тајмс.

Са новим, мање репресивним тактикама, земље попут Србије, Пољске и Мађарске користе врло ефикасна средства за манипулацију јавног мњења, наводи лист и додаје да "Србија више не затвара, нити убија критички настројене новинаре", као што се дешавало под владавином Слободана Милошевића деведесетих година.

Сада се настоји уништити њихов кредибилитет, како би што мањи број људи гледао и читао њихове приче, пише Њујорк тајмс.

У тексту који преноси Н1 наводи се да је гушење критичких гласова умногоме помогло Александару Вучићу, а такође и најпознатијем спортисти у земљи, тениској звезди Новаку Ђоковићу, чије су муке са визом у Аустралији приказане као неподношљива увреда за српску нацију.

Малобројни независни медији углавном га подржавају, али имају избалансиранији приступ.

Телевизија је постала толико пристрасна у подршци Вучићу, према речима Зорана Гавриловића, извршног директора Биродија, независне посматрачке групе, да је Србија "постала велики социолошки експеримент да се види колико далеко и у којој мери медији одређују јавно мњење и изборе".

Европска унија и САД су више пута критиковале Вучића због недостатка медијског плурализма, али нису прегрубо на томе инсистирале, јер нису желеле да се Србија окрене Русији, нити да изазива проблеме у суседној Босни и Херцеговини.

Простор за критичке медије смањује се широм региона, а Институт В-Дем, шведска истраживачка група, сада сврстава Србију, Пољску и Мађарску међу "првих 10 земаља које се аутократизују", наводећи као разлог "нападе на правосуђе и рестрикције за медије и цивилно друштво".

Пољска владајућа странка Право и правда претворила је јавни сервис земље ТВП у пропагандно оруђе, док је државна нафтна компанија преузела низ регионалних новина, мада неке државне новине и даље редовно нападају власт.

Право и правда је у децембру прогурала закон којим је требало да се доведе у тешку ситуацију једини независни телевизијски информативни канал, ТВН24, у америчком власништву, али је пољски председник, забринут због реакције Вашингтона, ставио вето.

Мађарска је отишла даље, окупљајући стотине новинских кућа у холдинг компанију коју контролишу савезници премијера Виктора Орбана.

Само једна телевизијска станица са националним дометом критикује Виктора Орбана и финансијски је независна од његове владе.

Претходно подељени политички ривали Орбана формирали су уједињени фронт за наступ на изборима у априлу, али нису успели да пољуљају његову контролу над информативним медијима.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси