Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Коалиција за слободу медија предала Влади Нацрт Закона о јавном информисању
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 01. 2022.

Аутор: Бета Извор: Nova.rs

Коалиција за слободу медија предала Влади Нацрт Закона о јавном информисању

Коалиција за слободу медија саопштила је данас да је Влади Србије и Министарству културе и информисања доставила свој предлог Нацрта Закона о јавном информисању и медијима, који је настао као заједнички подухват шест медијских и новинарских организација чланица коалиције.

Како се наводи у саопштењу, нацрт је понуђен државним институцијама као предлог решења за унапређење система јавног информисања и положаја медија и новинара у Србији.

„За овај потез смо се одлучили након што смо се суочили са великим изазовима у актуелној Радној групи за измене и допуне Закона о јавном информисању и медијма, у којој велики број ГОНГО (владине-невладине организације) организација предлаже решења која нису у складу са Медијском стратегијом и са правним актима Србије, а на шта смо упозорили и Владу Србије и ресорно министарство“, пише у саопштењу те коалиције.

Оценили су да решење које је понуђено у том нацрту на квалитетан начин и у складу са Медијском стратегијом, решава питања јавног информисања, медијског плурализма, положај мањинских медија, тржишних услова и друге области.

"На овом предлогу радили су истакнути стручњаци и стручњакиње више од шест месеци, са намером да пронађемо што квалитетније одредбе које могу да буду интегрисане у правни систем Србије. Коалиција је уверена да помоћу овог нацрта и квалитетне јавне расправе, која је неопходна и треба да буде у потпуности транспарентна, Србија може да добије добар Закон о јавном информисању и медијима, чије доношење касни више месеци", наводи се у саопштењу.

Коалицију за слободу медија чине Асоцијација медија, Асоцијација онлајн медија (АОМ), Независно друштво новинара Војводине (НДНВ), Независно удружење новинара Србије (НУНС), Пословно удружење Асоцијација локалних и независних медија "Локал Прес" и Славко Ћурувија Фондација.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси