Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Богићевић продаје свој удео у Политици: Ко први да паре добија 50 одсто
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 12. 2021.

Аутор: Бојана Анђелић Извор: Цензоловка, Nova.rs

Богићевић продаје свој удео у Политици: Ко први да паре добија 50 одсто

Према сазнањима Nova.rs, бизнисмен и власник концерна "Фармаком МБ" из Шапца Мирослав Богићевић продаје свој удео од 50 одсто у компанији "Политика новине и магазини". Он је то потврдио за наш портал и рекао да трансакција није обављена, а да ће нови власник постати онај ко први уплати новац.

Бизнисмен из Шапца Мирослав Богићевић, који је у кућном притвору с наногицом, одлучио је, како каже, да прода свој удео од 50 одсто у компанији „Политика новине и магазини“. Тврди да има неколико заинтересованих фирми, али да свој удео још никоме није продао.

„Ко први да паре, он ће добити мој удео од 50 одсто у „Политици“, и ту нема дилеме. Нити ја могу више да чекам“, каже Богићевић.

На питање ко су заинтересовани купци и по којој цени продаје свој удео, Богићевић није хтео да говори.

„То све ради мој адвокат, не знам све детаље, обавестиће ме кад се видимо. Знате, ја имам наногицу и не могу да идем на разговоре, а телефоном нећемо да причамо“, објашњава Богићевић.

На питање да ли су се јавила и браћа Рајић, која су купила „Новости“, он тврди да до сада нису.

„Било је ту доста заинтересованих. Јавили су се и из иностранства, из Хрватске, Аустрије… Тражио сам од адвоката да ми каже шта је озбиљна понуда, то значи с динамиком плаћања, ништа друго ме не интересује. Само ме плаћање занима. Ја сам све то много платио, и „Новости“ и „Политику“ и новосадски „Дневник“. Све сам то платио 50 милиона евра“, испричао је он.

Мирослав Богићевић је 50 одсто удела у компанији „Политика новине и магазини“ (ПНМ) купио 2012. године од немачког издавача ВАЦ. Куповину је обавио преко фирме „Ист медија груп“. Преосталих 50 одсто ПНМ је у власништву државе, односно компаније „Политика а. д.“, у којој је држава власник 90 одсто акција.

Потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић је гостујући на ТВ Нова С изјавила да компанија „Медиа 026“, која је 2019. купила „Вечерње новости“, сада купује и „Политику“.

Фирма „Медиа 026“ је у власништву браће Рајић, из села Вучак код Смедерева, за коју Тепићева тврди да је само параван за куповину медија за Александра Вучића.

Извори Нова.рс у компанији „Политика новине и магазини“ наводе да се браћа Рајић већ неко време помињу као купци, али да са менаџментом нико није контактирао.

„Преосталих 50 одсто је „Политика а.д“, која одавно покушава да се утопи у ПНМ, јер немају немају новца и усисали би све што је ПНМ зарадио, а ову годину завршава позитивно“, наводи наш извор.

Додаје да је „Политика а. д.“ одавно требало да оде у стечај, али да им држава упорно продужава УППР и на тај начин их вештачки одржава у животу. Удео од 90 одсто у „Политици а. д.“ има држава.

За шта је оптужен Мирослав Богићевић

Власник концерна „Фармаком МБ Мирослав Богићевић“ био је оптужен да је од државне Привредне банке Београд узимао кредите у вредности од око 30 милиона евра које није враћао. Кредити су, како је било наведено у оптужници, одобравани компанијама које су повезане са Богићевићем и које су на његов предлог оснивали његови радници, сарадници, пословни партнери и рођаци. КРИК је писао да су милиони евра кредита одобравани тек основаним фирмама, на рокове од свега неколико месеци. Чим би новац легао на рачуне тих фирми, истог дана бивао би пребачен на банковни рачун „Фармакома“, наведено је између осталог у оптужници.

Како год било, постоје кључна питања и процедуре које би морале да буду поштоване у случају продаје удела који има „Ист медија груп“ Мирослава Богићевића.

Наиме, Комисија за заштиту конкуренције је 2014. године привремено забранила „Ист медија групи“ да располаже уделом у компанији „Политика новине и магазини“, а 2015. изрекла је и новчану казну од 143.500 евра.

Осим тога, уколико купци буду браћа Рајић, они би пре свега требало да траже сагласност комисије која треба да утврди да ли би они преузимањем ПНМ постали монополисти на тржишту. Извори Нова.рс наводе да ВАЦ ту сагласност никада није добио.

Напомиње и да би право прече куповине морала да има „Политика а. д.“ у односу на било кога, јер је други сувласник.

Продаја Новости

Компанија „Новости“ продата је 2019. у том тренутку јавности потпуно непознатој фирми, непознатог бизнисмена из Смедерева. Нови газда , за 2,5 милиона евра, постао је тридесетпетогодишњи Бобан Рајић из насеља Вучак. Једини пут када се име Бобана Рајића појавило у јавности било је када се као власник смедеревског предузећа „Цока“ пожалио јавности да, како је рекао, особе из криминогене структуре прете његовој породици, након што је компанија „Меркатор“ престала да плаћа надокнаду за 20 објеката које им је издавао у закуп.

 

Коментари (1)

Остави коментар
пет

31.12.

2021.

Божидар Анђелковић [нерегистровани] у 11:14

Национална вредност

Предложио бих lex specialis: враћање "Политици" целокупне имовине отете или уништене после петооктобарског пуча 2000. Истовремено, објединити “Политику А.Д.” и “Политику ПНМ” у јединствену компанију. С обзиром да је досовска држава намерно уништавала (и понижавала) “Политику” баш зато што је национална вредност Србије, актуелна државна власт би требало да поништи све уговоре које су потписали “жути” кадрови и коначно реши питање власништва компаније.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси