Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Медији: покретање управног поступка је бесмислено
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 11. 2021.

Аутор: Ивана Крагуљ Извор: НУНС

Медији: покретање управног поступка је бесмислено

Према подацима Независног удружења новинара Србије у последњих пет година, укључујући и текућу, покренуто је укупно 17 управних поступака против решења о расподели средстава на конкурсима за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја. Највише спорова покренуто је 2017. године – укупно десет, 2018. и 2020. било је по два, 2019. – три, док ове године није покренут ниједан. Разлог томе није што су медији задовољни расподелом средстава већ што је покретање жалбе бесмислено

Након што орган који је расписао конкурс за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја објави решење о расподели средстава, учесници конкурса који сматрају да су оштећени том одлуком или да само решење садржи неправилности које су директно утицале на доношење одлуке, имају право да пред Управним судом покрену поступак против решења које може бити поништено. 

Иако замишљени као добар начин да се реше питања конкурсног суфинансирања управни спорови се данас веома ретко користе. Број тужби које се покрећу пред Управним судом због одлука на медијским конкурсима сваке године све је мањи. 

Према речима правника из Независног удружења новинара Србије Радета Ђурића, један од разлога због којег пред Управним судом нема већи број спорова у вези са медијским конкурсима је (не)ефикасност судства.  

„За све коначне одлуке државних органа, регулаторних тела, односно свих оних субјеката у оквиру управног поступка, у неком тренутку могу се наћи пред надлежним Управним судом. Покренути управни спорови могу веома дуго трајати што овај правни лек чине апсолутно неефикасним. Стиче се утисак да суд као институција не располаже потребним капацитетом да се овим проблемима избори на начин који би довео до тога да се тужба посматра као делотворно правно средство“, наводи Раде Ђурић. 

Са друге стране, видљиви су и проблеми код пресуда у корист незадовољних медија.  

“Управни суд углавном налаже првостепеним органима понављање конкурса и исправљање учињених грешака. Када су донете позитивне пресуде, у најбољем случају након годину дана, сви пројекти већ су реализовани. По правилу, тужба у управном спору не одлаже извршење управног акта против ког је поднета. Дакле, незадовољни учесник не може да одложи исплату средстава, а уколико и успе у спору након неколико година, конкурс је већ спроведен, средства су додељена и утрошена, па се цео поступак заштите повређених права готово обесмишљава“, објашњава Ђурић и додаје да није познато да ли је неки медиј покренуо поступак накнаде штете након што је Управни суд утврдио да је оштећен.

 Од пресуде само лична сатисфакција

Лист Лозничке новости покренуо је управни спор против решења о расподели средстава које је општина Мали Зворник донела 2019. Наиме, њихов предлог пројекта комисија је одбацила без оцене предложене теме јер је сматрала да је је буџет „предимензиониран у односу на број понуђених медијских садржаја“, иако је, како тврде у овом листу, био нижи по предложеном садржају него код других новина којима је пројекат прихваћен. 

Поступак је покренут пре две године, али уредница Лозничких новости Зорица Вишњић каже да још увек нема повратних информација и да не очекује пресуду у скорије време.  

„Ми немамо никакву информацију шта се дешава са тим спором и то није ништа чудно. Тако нажалост функционише Управни суд. Зато се нико и не одлучује да покрене спор, јер ништа не добија том пресудом. То нема апсолутно никакво правно дејство осим што ми можемо да објавимо текст у новинама о томе како је радила та комисија, а једина наша сатисфакција ће бити да ми објавимо да смо били у праву и да смо добили спор и ништа осим тога“, наводи уредница Лозничких новости, „Од почетка смо знали да ће све то дуго трајати, али одлучила сам тако да урадим и поново бих то урадила, чисто да се људима у градској управи каже да не може баш све тако лако да прође како су они замислили“. 

Зорица Вишњић каже да упрскос лошем искуству Лозничке новости и даље учествују на медијским конкурсима, а понекад и добију мало средстава, што је, може бити резултат покретања управног спора. 

„Ми и даље учествујемо на конкурсима. У Малом Зворнику смо прошле године били одбијени, али смо ове године добили средства. Наравно, ми смо у групи оних који најмање добију. У Лозници су нам портал стално одбијали, али ето, ове године је први пут прошао наш пројекат за портал“, каже Вишњић. 

Ни после пет година нема резултата 

Телевизија Форум из Пријепоља и Новинска агенција „Бета“ добили су пресуду по управном спору који су покренули против решења градоначалиника Ужица из 2016. године. Управни суд у Крагујевцу 2019. године је поништио решење и вратио надлежном органу на поновно одлучивање. 

Разлог за покретање тужбе био је што градоначелник није поштовао одлуку комисије о расподели средстава, већ је знатно умањио износе за ова два медија. Телевизија Форум је уместо првобитних 350.000 добила 50.000 динара, а Бета уместо 200.000 – свега 30.000 динара. 

Иако је пресуда донета још 2019. године, из Удружења грађана Форум жена, које је издавач Телевизије Форум, потврдили су да градоначелник Ужица још увек није донео ново решење. 

Ефикасна контрола скоро па немогућа 

Управни судови  у основи треба да буду добро решење код контроле спровођења медијских конкурса, међутим, они не могу да одговоре на прави начин јер нису адекватно опремљени и немају капацитет да се изборе са великим бројем предмета. 

Раде Ђурић сматра да је увођење другостепеног органа једно од могућих решења,  али да би то могло да утиче на независност локалне самоуправе. 

„Двостепеност жалбеног поступка јесте и даље могуће решење проблема. Међутим, то нужно мора да води ка формирању неког новог независног тела, попут Повереника за информације од јавног значаја, које се показало као јако успешно. У сваком случају, без озбира на то шта делује да би могло бити изалазак из проблема, решење би требало тражити системски, а у овој ситуацији јако је тешко обезбедити двостепеност у свим врстама управних поступака, и још важније, тешко је обезбедити адекватан ниво независности другостепеног органа“, објашњава Ђурић. 

Он наводи да постоји и могћност увођења контроле примене прописа који уређују конкурсно суфинансирање и укључивање надлежних инспекцијских служби, пре свега управне инспекције у делу управног поступка, али и буџетских инспектора и Државне ревизорске институција, посебно у делу сврсисходности због бројних злоупотреба јавног интереса. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси