Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Предраг Благојевић: Фарса од пресуде која охрабрује претње новинарима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 11. 2021.

Аутор: Данијел Апро Извор: Цензоловка

Предраг Благојевић: Фарса од пресуде која охрабрује претње новинарима

Овакве пресуде нису никакве јалове победе, већ чист пораз, каже за Цензоловку оснивач Јужних вести Предраг Благојевић, коментаришући процес због претњи функционера СНС Бојана Маринковића, коме је Апелациони суд смањио казну са 250.000 на 100.000 динара. Благојевић подсећа да политичари који нападају новинаре не да нису кажњени, него партија стоји иза њих и они често после тих претњи напредују

„Скрати језик, да после не би било касно“,  чуло се на снимку телефонског разговора функционера Српске напредне странке (СНС) из Ниша Бојана Маринковића с оснивачем и некадашњим главним уредником Јужних вести Предрагом Благојевићем.

Маринковић је тог марта 2014. године нишком новинару поручио:

„Немој случајно да ти је више пало на памет да напишеш нешто о (директору Водовода Дејану, прим. аут.) Андрејевићу, иначе ћеш да имаш посла са мном.“

Седам и по година касније Виши суд у Нишу одлучио је да је Маринковић због ових претњи, а на име нематеријалне штете дужан да Благојевићу исплати 100.000 динара.

Локални активиста напредњака жалио се на претходну пресуду. У одлуци у коју је Цензоловка имала увид, суд није уважио већину његових аргумената, осим што је знатно смањио износ казне с првобитних 250.000 динара.

Фарса од судског поступка

У разговору за Цензоловку Благојевић је рекао да је цео процес по његовој тужби „личио на фарсу“.

„Од тога да се читав предмет наводно изгубио у путу из Вишег у Основни суд, који је само спрат ниже у истој згради, до тога да је суд тражио моје психијатријско вештачење шест година након инцидента – без чега би моја тужба била одбачена. Већ у овом тренутку је предмет за мене изгубио смисао, јер су моји трошкови путовања из Канаде, где данас живим, виши од накнаде коју бих евентуално могао да добијем.“

Благојевић сматра да последња пресуда не носи елемент превентиве, већ да делује готово стимулативно и охрабрује претње новинарима.

„Када политичари ставе на папир шта добијају, а шта можда губе тиме што ће запретити новинару, мислим да су бенефити на страни претње. Полазим и од себе, јер сада, када знам кроз шта сам прошао у целом овом поступку, нисам сигуран да бих поново то радио. Зашто бих се шест–седам година повлачио по суду ако знам да насилник неће суштински ни на који начин бити кажњен? Кажњен бих био ја, јер све то време пролазим кроз стрес, а не би битно другачије прошла ни моја породица, па ни колеге из редакције.“

У међувремену, због претњи с почетка приче, Маринковић је осуђен на три месеца затвора, условно на годину дана.

„Човек је добио казну која је упола мања од законски прописане и као таква, нарочито у конкретном случају – претње политичког званичника упућене новинару – није сврсисходна“, оцењује Благојевић.

„Не само да није кажњен чак ни минимално дефинисаном казном већ је суштински и награђен кроз високу страначку позицију. Десетак дана након правоснажности пресуде постављен је на 14. место изборне листе за Скупштину града Ниша. Просто, мислим да је већ то био довољан сигнал да се нешто спорно дешава.“

Свакодневни притисци на Јужне вести

И колегинице и колеге из редакције свакодневно пролазе кроз најразличитије претње, притиске, покушаје дискредитације. Цензоловка је недавно писала о томе како су Јужне вести на удару власти. Креиран је њихов „ружни близанац“, односно сајт – клон, Пореска инспекција неосновано је обрачунавала њихова дуговања, а опасне претње упућене су новинару Александру Станкову.

Још увек се не зна ко је 2017. године Благојевића снимао камером из аутомобила. МУП је одбио да достави информације о евентуалној присмотри, тврдећи да је на тај податак стављена ознака „Строго поверљиво“.

Нешто спорно дешава се у великом броју кривичних поступака у којима су новинари актери. Поготово у најтежим случајевима. Право на суђење у разумном року обесмишљено је вишедеценијским ишчекивањем на судски епилог убиства Славка Ћурувија, док истрага о убиству Милана Пантића тапка у месту.

Ипак, у врло кратком временском размаку стигло је неколико (иначе врло ретких) пресуда за претње новинарима. Осим правоснажности одлуке за претње Благојевићу, донесена је пресуда за претње уреднику Данаса Дражи Петровићу, као и прва пресуда за многобројне претње новинару Недиму Сејдиновићу.

„Не могу рећи да сам задовољан пресудом, јер је у питању само једна од баш бројних претњи којима сам био изложен. Али, с друге стране, не могу рећи ни да је ова пресуда неважна“, изјавио је Сејдиновић за НУНС.

Они који прете су награђени

Благојевић се присећа да је и лично био присутан кад је Сејдиновићу прећено. Међутим, све њему познате пресуде за претње новинарима биле су, како каже, апсолутно несврсисходне.

„Не само да нису на одговарајући начин казниле насилнике већ су слале поруку да претити новинарима и није страшно, казна за то је била мања него за невезани појас у колима или пушење у затвореном простору. Оно што још више забрињава јесте што ти насилници веома често нису ‘обични грађани’, већ често високи политички, па и јавни званичници.“

Благојевић истиче да, осим изостанка адекватних казни, забрињава и то што виновници по правилу бивају награђени, то јест унапређени унутар партије. Претњама новинарима се показује лојалност партији и вођи. И за то следи награда.

„Претње новинарима пролазе без икаквих јавних осуда од стране партије у чије име или за чији рачун су ови радили, а често бивају и јавно брањени или, у најмању руку, званичници релативизују одговорност. Тиме власт шаље кристално јасну поруку свима – својим ‘војницима’ да ће бити брањени и награђени, а новинарима, и то не само онима којима је прећено већ свима, да размисле како ће надаље да извештавају и да ли ће да критикују власт. Не, овакве пресуде нису ни ‘јалова победа’, већ чист пораз“, закључује саговорник Цензоловке.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси