Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Глигоријевић: Ово је историјска година за медијско извештавање о сексуалном насиљу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 10. 2021.

Аутор: Даница Ђокић Извор: Цензоловка

Глигоријевић: Ово је историјска година за медијско извештавање о сексуалном насиљу

Таблоидизација и сензационализација су велики проблеми при извештавању о родно заснованом насиљу, рекла је Јована Глигоријевић, уредница недељника Време, у подкасту „Женергија”

Тема нове епизоде подкаста „Женергија”, ауторке Милане Војновић, било је медијско извештавање о родно заснованом насиљу. Њена саговорница Јована Глигоријевић, новинарка и суоснивачица групе „Новинарке против насиља према женама”, указала је на грешке које медији најчешће праве када се баве овом темом, али и на долазак нове публике која другачије реагује на медијски садржај.

„Ова година је заиста историјска, поготово за медије, због таласа исповести који је покренула Милена Радуловић”, казала је Глигоријевић и додала да је током тог таласа у јавности први пут превагнуло поверење у изнета искуства, као и осуда сексуалног насиља.

Глигоријевић је напоменула да и даље постоје таблоиди и емисије у којима се суди жртвама. Ипак, то је, сматра она, само фаза кроз коју морамо да прођемо да бисмо ову тему нормализовали.

На питање водитељке како медији приступају женама које су преживеле сексуално насиље, уредница Времена је казала да се најмање верује женама које су већ познате јавности, да се најгрубље кршење кодекса догађа приликом извештавања о старијим тинејџеркама, док су преживеле из маргинализованих група најчешће поштеђене откривања идентитета, али не увек.

Навела је и да се све чешће на друштвеним мрежама виђа реакција младих људи на спорне садржаје и да је уверена да „долази наредна генерација конзумената и конзументкиња медијских садржаја која се неће примати на кликбејт наслове”.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси