Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Jahu Njuz: ЦИА разматрала ликвидацију Џулијана Асанжа
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 09. 2021.

Аутор: РТВ Извор: РТВ

Jahu Njuz: ЦИА разматрала ликвидацију Џулијана Асанжа

Мајк Помпео и други званичници америчких обавештајних структура разматрали су "опције" за ликвидацију Џулијана Асанжа након што је Викиликс објавио који су инструменти за хаковање ЦИА, известио је вебсајт "Jahu! Njuz!", који се позива на бивше америчке званичнике

Високи званичници ЦИА у периоду Трампове администрације разматрали су и отмицу, па чак и убиство оснивача Викиликса, Џулијана Асанжа, наводи се у тексту, преноси лондонски дневник "Гардијан".

Расправе о киднаповању или убиству Асанжа вођене су 2017. године, када је одбегли аустралијски активиста улазио у пету годину боравка у амбасади Еквадора у Лондону.

Тадашњи директор ЦИА, Мајк Помпео и његови најближи сарадници били су огорчени и бесни због објављивања Викилкикс Трезор 7, тј. инструментариума за хаковање ЦИА, јер је агенција то сматрала највећим одавањем података у својој историји.

Помпео и руководство ЦИА "били су потпуно одвојени од стварности јер им је било толико непријатно због Трезора 7", пренео је "Jahu Njuz" речи једног бившег Трaмповог званичника за националну безбедност.

"Видели су крв и чинило се да нема граница", изјавио је неименовани добро упућени извор "Jahu Njuza", а неки високи званичници ЦИА и Трампове администрације отишли су чак толико далеко да су захтевали детаљне планове, скице и опције за убиство Џулијана Асанжа.

ЦИА је одбила да коментарише ове наводе.

Отмица или убиство цивила који је оптужен за објављивање тајних, класификованих докумената који немају везе са тероризмом, изазвало би глобално негодовање.

Помпео је 2017. године називао Викиликс "недржавном непријатељском обавештајном службом", а у извештају Јахуа се каже да је такво означавање подразумева давање зеленог светла за агресивнији приступ оперативацима ЦИА.

Бери Полак, амерички адвокат Џулијана Асанжа, није одговорио на захтев за коментар, али је за "Jahu Njuz" изјавио да, "као амерички држављанин", сматра да је апсолутно нечувено то што је влада САД разматрала да отме или убије некога без икаквог судског процеса само зато што је објављивао истините информације.

"Надам се и очекујем да ће британски судови размотрити ове информације и додатно ојачати своју став да не изручи Џулијана Асанжа САД", додао је Полак.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси