Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Признање Euronews Србија за посвећеност правичности, тачности и непристрасности
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 07. 2021.

Извор: Euronews

Признање Euronews Србија за посвећеност правичности, тачности и непристрасности

Светски призната консултантска кућа за анализу медија "Osservatorio di Pavia" недавно је издала независни извештај којим је одато признање Еuronews Србија на "посвећености правичности, тачности и непристрасности".

Euronews Србија је брендирана филијала Еуронеwс-а која емитује локалне, националне, регионалне и међународне вести публици на српском говорном подручју. Извешај је наручила група Еуронеwс у циљу анализе првих неколико недеља емитовања, након што је канал почео са радом 03. јуна.

Анализом различитих прича које је Euronews Србија произвео у последњих неколико недеља, "Osservatorio di Pavia" је закључио да:

- У 40 информативних прилога насумично изабраних за праћење није било доказа који указују на пристрасно извештавање.

- Прилози који су се нашли под лупом урађени су у складу са обавезама истинитости и тачности. Увек је истицано да ли су информације добијене из непосредних или посредних извора, прилози су били засновани на веродостојним изворима и на проверљивим чињеницама, мишљења су прецизно пренета и стављена у исправан контекст.

- Није било случајева у којима је изгледало да је независност новинара била нарушена. Новинари су успели да поставе дистанцу између себе и могућих спољних утицаја и износили су чињенице умереним тоном, без претераног сензационализма који би потенцијално могао да засени непристрасност и критичку анализу догађаја.

- Новинари су се придржавали опредељења на независност, избегавајући ситуације које би могле да створе перцепцију сукоба интереса или личног ангажовања.

- Мишљења и нагађања су јасно разликована од чињеница, у складу са одредницама уређивачке политике Еуронеwс-а о информативном извештавању и ширим признатим добрим праксама у новинарству.

- Пет аналитичких индекса квалитета вести*, заснованих на ставкама професионалних стандарада и новинарских етичких принципа, кретало се од 0,88 до 1, при чему је вредност 1 била највиша могућа оцена, а 0 најмања.

- Интервју Euronews Србија са председником Србије Александром Вучићем (емитован 29.6.2021) - придодат је узорку од 40 информативних прилога - показао се као професионално вођен. Водитељ је поставио неколико круцијалних питања, без снисходљивости, или пак улажења у конфронтацију, што се показало корисним за публику.

Франсоа Шињак (Франçоис Цхигнац), уређивачки директор брендираних филијала у Euronews групи је рекао: "Били смо веома задовољни када смо прочитали закључке Osservatorio di Pavia о информативним прилозима Euronews Србија. Наша брендирана филијала у Београду покренута је са посебним циљем да буде снажан и непристрасан медиј са европском перспективом, као што је Euronews увек радио. Редакција Euronews-а Србија радила је и наставља неуморно да ради на прављењу понуде вести која ће испунити тај амбициозни циљ. Поносни смо што видимо да су несумњиво одлично кренули, после само неколико недеља емитовања програма".

Бојан Бркић, главни и одговорни уредник Euronews Србија је рекао: "Било нам је веома драго да прочитамо закључке Оссерваторио ди Павиа о информативним прилозима Euronews Србија. Почели смо да испуњавамо обећање да ћемо српској публици пружати висококвалитетне, независне и непристрасне вести. Ово је охрабрење да наставимо да радимо на реализацији тог приоритетног циља".

Euronews Србија је трећа од брендираних филијала Еуронеwс-а која је почела са емитовањем у јуну 2021. године, после Euronews Албанија у новембру 2019. и Euronews Грузија у септембру 2020. Euronews Румунија и Euronews Бугарска требало би да почну да се емитују пре краја године. Ове франшизе су већ обогатиле глобалну информативну понуду Euronews-а, захваљујући стручности и знању локалних уређивачких тимова у тим земљама.


Euronews је водећи међународни информативни канал и један од најпознатијих и најповерљивијих информативних брендова који послује широм Европе. Широм света, Euronews се емитује у 160 земаља и у готово 400 милиона домова - укључујући 67 одсто домова у Европској унији и Великој Британији. Сваког месеца Euronews досеже до 145 милиона људи, како на ТВ тако и на дигиталним платформама, наводи организација Global Web Index.

*Индекс баланса 0,90/1, индекс истинитости и прецизности 0,99/1, индекс независности 1/1, индекс правичности и непристрасности 0,88/1, индекс целовитости 0,90/1.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси