Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Веран Матић – Лешинарење
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 07. 2021.

Аутор: Веран Матић/Јавни сервис

Веран Матић – Лешинарење

Преминуо је Питер де Врис, холандски новинар који је почетком месеца упуцан у Амстердаму. Није преживео, као што нису колегинице и колеге са Малте, из Словачке и Грчке, који су се нашли на мети.

Тим пре ми је одурно саопштење овдашње Партије социјалиста која од Европске комисије очекује да утврди одговорност Владе Холандије за убиство новинара.

Одговорност свакако треба утврдити, али не мислим да је тактично да прозивка долази од партије министра унутрашњих послова државе која се на листи медијских слобода „Репортера без граница” налази на 93. месту, за разлику од Холандије, која је на шестом месту! Цинично п(р)озивање Европске комисије да формира Радну групу које ће бринути о безбедности новинара у Европској унији највише говори о писцима таквог саопштења који не треба да се чуде када дуго не отварамо поглавља, а ево, сада, по новој методологији, ни кластере.

Покрет социјалиста веома добро зна да се (само)убиство Даде Вујасиновић и убиство Славка Ћурувије догодило током деведесетих, када је Александар Вулин био близак са Мирјаном Марковић. Познато је да се она сматра једним од кључних полуга Ћурувијног прогона које је довело до трагичног исхода током бомбардовања.

У случају Ћурувије, надамо се да смо ближе крају него почетку у обновљеном суђењу. У случају Даде, холандски форензичари из Хага су нас пре пар година известили да је њена смрт могла да наступи као последица убиства, самоубиства или несрећног случаја. Не губимо наду да ће неко ипак на крају проговорити, као што је био случај и са убиством Ћурувије. Зато је пресуда његовим убицама толико важна.

Овим саопштењем, Покрет социјалиста искључиво одмаже. Разумео бих да су доследни и да овако наступају пред Специјалним или Апелационим судом током рочишта у којима се суди осумњиченима за Ћурувијино убиство. Или да су овако реаговали на одбијајућа саопштења Тужилаштва за организовани криминал којем Комисија за истраживавање убистава новинара четири године указује да имају више него довољно основа да покрену поступак за убиство Милана Пантића.

Тада Покрета социјалиста, а и Вулина, нема нигде. Као што у земљу пропадну када треба да осуде оно што се догађа са слободом изражавања у земљама Европске уније – Мађарском, Пољском и Словенијом, које та иста Европска комисија опомиње.

Зато је ово саопштење поводом смрти Питера де Вриса срамотно. Као што је недопустиво да се на телевизији и у новинама објављују језиве слике мучених жртава уз министрове коментаре. У српском језику имамо језиву реч која описује такво понашање. Лешинарење.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси