Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Отворено писмо редакције Борбе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 02. 2009.

Извор: Борба

Отворено писмо редакције Борбе


Поштовани,

Упад полицајаца из Управе криминалистичке полиције у просторије „Борбе“ не само да је подсетио на нека лоша времена од пре 10 и више година него указује и на један много већи проблем: Неко је у садашњој власти одлучио да један мали независни дневни лист стави под контролу.

Разлог за то, да све још буде црње, чињеница је да је тај лист само радио оно због чега листови и постоје - обавештавао јавност о стварима које су од јавног интереса.

На страну питање да ли је заиста требало да прећутимо када смо сазнали да је Влада Републике Србије одлучила да плати милион долара за Миладина Ковачевића и коме бисмо на тај начин учинили услугу, добростојећим члановима Владе или не тако добростојећим пореским обвезницима. Много важнијим нам се чини то да ли у Србији све заиста треба да буде под контролом, и чијом. И да ли сваки амбициозни министар може да потегне инструменте силе против било кога ко не ради оно што он мисли да треба да се ради. И да ли сваки тужилац треба да функционише само по принципу вруће телефонске линије с неким министарством или кабинетом; и да ли сваки полицајац треба да буде пуко оруђе у рукама и једних и других.

Случај „Борба“ је показао да је једном делу власти у Србији много важније да управља медијима како би се народу чинило да управља и Србијом него да учини било какав озбиљан потез да то управљање буде на рачун добробити грађана. Ми у „Борби“ рачунамо да то неће ићи. Можеш све време да контролишеш неке медије; можеш неко време да контролишеш све медије; али не можеш никада све време контролисати све медије. „Борбу“ поготову. А поставља се питање - и зашто би? Ове новине нису направљене ни за кога нити против било кога. Оне су направљене да би радиле оно што би требало да буде основни посао сваког медија - да би информисале јавност и истовремено, без икакве зле намере, указивале властима на све оно у чему оне греше.

Случај Миладина Ковачевића управо је такав пример. Нисмо лагали, нисмо никога вређали, нисмо били вулгарни, нити смо ударали на било чије достојанство. Написали смо истину. И позивамо вас, представнике народа и странака, најодговорније лидере у овој држави, да учините све како би неодговорни појединци из Владе Србије или било које друге институције престали да се играју са основним вредностима на којима, на крају крајева, почива и Устав Србије и, самим тим, престали да чине много већу штету угледу и достојанству ове земље него што то може да учини писање једног независног дневног листа. Позивамо вас и да учините све што је у вашој моћи да буде скинута ознака службене тајне са одлуке Владе о плаћању милион долара за Ковачевића, као и да одговорни за овај скандал буду кажњени на једини начин који су после свега заслужили - да оду и из Владе и с власти.

Редакција „Борбе“  

Председнику Србије Борису Тадићу, премијеру Мирку Цветковићу, председници скупштине Славици Ђукић-Дејановић и шефовима посланичких клубова у парламенту


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси