Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Веран Матић – Годишњице
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 06. 2021.

Аутор: Веран Матић Извор: javniservis.rs

Веран Матић – Годишњице

Не памтим да су УНС, НУНС и Министарство културе и информисања скоро реаговали истовременим саопштењима са истоветним садржајем. Објединила их је новинарка Мирјана Стевановић из Данаса.

Драго ми је због тога, а у исправност оваквих реакција уверава ме и твит колеге Николе Томића:

Све се то догађа у недељи годишњица. Дневни лист Данас обележава двадесет четврти рођендан који им честитам! Драго ми је да опстају и развијају се – приметан напредак је нови дизајн сајта и новина.

Данас је и 24. годишњица Радија 021 који заслужује посебне честитке, јер је једна од ретких која је сачувала аутономију и професионално новинарство, што јако добро знам јер сам у свим овим годинама био врло близак са овом независном радио станицом. Кроз стално трагање за новим бизнис моделима, Радио 021 успева да сачува и финансијску аутономију и желим им да новопокренути gift shop не буде само креативна комуникација са публиком, већ и извор прихода којима ће ојачати своју независност.

У петак ће бити обележено тачно две деценије како је убијен колега Милан Пантић, о чему ћу детаљније писати током ове недеље. Честитам колеги Владимиру Банићу са РТС-а који је овогодишњи добитник награде која носи име трагичног преминулог колеге из Јагодине.

Стално инсистирам на томе да је веома значајно да постоји недвосмислена и истовремена осуда претњи попут оних изречених колегиници из Данаса која је након објављивања текста “Нелегалан превоз или нелегално сузбијање конкуренције” добила усменим путем и СМС порукама салве увреде од Жарка Косовића, власника предузећа “Бора Кечић” које се бави вангабаритним транспортом.

Очекиване осуде оваквог недопустивог понашања од стране УНС-а и НУНС-а појачане су реакцијом Министарства културе и информисања које се јасно и гласно одредило према овом чину.

Волео бих да је ово саопштење садржавало јасан став и према понашању појединаца који су онемогућавали снимање значајне кинеске инвестиција екипама холандске телевизије и Неwсмаx Адрије. Добро је да се прекинуло са овом недоличном праксом која је наишла на осуду након које се забрана преобратила у професионалан и подразумевајући однос према заинтересованим новинарима и сниматељима.

Никоме не би одговарало да се наставило са дотадашњом праксом. Све је било неодрживо, недопустиво и понижавајуће, баш као и неке друге појаве којима сведочимо ових дана.

Док ово пишем, стиже нова притужба на забрањивање присуства извештача редакције Жиг инфо састанку представника Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде са произвођачима трешања у Гроцкој. Новинари ове редакције константна су мета ометања рада, изложени претњама и дискриминисани. Оцењују да, и после суђења за паљење куће Милана Јовановића, на локалном новоу трпе континуитет односа који се пре неколико година завршио најдрастичнијим нападом на дом сарадника Жиг Инфо Милана Јовановића. Само пуком срећом овај страшан догађај није завршио са жртвама, али физички напад на уредника портала Жиг инфо Жељка Маторчевића још увек није разрешен.

Гомилање инцидената према новинарима ове редакција захтева посебан ангажман када је реч о стварању услова за превенцију могућих напада, али и када је реч о стварању услова у овој општини да редакција не буде дискриминисана у свом раду.

Доскорашња колегиница, а садашња нишка градончелница као да вреба прилику да уђе у клинч са представницима појединих медија, што изгледа да неки препознају као пожељан вид понашања. Очекивали бисмо да управо она има више сензбиилитета за природу новинарског посла, али она као да се труди да нас увери у супротно. Зато и не чуди да колегиница Јована Глигоријевић закључује да “политичари у Србији, када гледају новинаре, испред себе виде противнике” и да се таква перцепција новинара одвија паралелно са “пропашћу и урушавањем опозиције”.

Константно инсистирам на томе да такав однос и таква атмосфера морају да се мењају на боље. У противном ће бити логичан исход оно што се догодило колегиници из Данаса или ТВ екипама на терену. То је зачаран круг наметнутих стереотипа у којима се погубе границе омеђене законима, логиком, професионализмом, пристојношћу и васпитањем. Из те спирале морамо што пре изаћи.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси