Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  НВО без одговора о кандидатима за савет РРА
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 02. 2009.

Извор: Грађански лист

НВО без одговора о кандидатима за савет РРА


Беогард – Савет Републичке радиодифузне агенције (РРА) од данас ради у непотпуном саставу, пошто су двојици чланова Савета јуче истекли мандати, а нови нису изабрани.

Како се испоставило на јучерашњој седници Одбора Скупштине Србије за културу и информисање, невладине организације и медијска удружења нису доставили листе са по два кандидата, од којих би скупштина изабрала по једног. Одбор због тога није ни расправљао о могућим наследницима Слободана Дорића и Велимира Милошевића, а овлашћени предлагачи кажу да се не могу договорити кога ће кандидовати.

Нико није хтео одустати

Директор Грађанске иницијативе Миљенко Дерета, којег је та организација кандидовала за новог члана Савета РРА, казао је да постоји више кандидата и да саме организације не могу да се договоре. Он је додао да би у том случају скупштински одбор требало да одабере кандидате за које би скупштина гласала.

– Уколико се то не деси, то ће бити знак да не желе да се нешто промени у функционисању РРА – казао је Дерета и додао да је та организација против избора старих чланова, јер је Закон о радиодифузији предвидео да се ротацијом чланова унапреди рад те агенције.

Председница НУНС-а Надежда Гаће казала је да су удружења новинара уместо два предложила три кандидата, као и да је кандидат НУНС-а, Асоцијације независних електронских медија (АНЕМ) и Независног друштва новинара Војводине Гордана Суша.

– Неко је морао да одустане од свог кандидата, али како нико то није хтео, преостаје једино да се овлашћени предлагачи позову пред одбор – казала је Надежда Гаће.

Савет ради несметано

Према Закону о радиодифузији, нови чланови биће изабрани на шест година, а приликом првог избора чланова Савета, три члана су добила мандат на шест година, потом три на пет година, а још три члана су изабрана на четири године.

Места двојице чланова којима мандат истиче треба да замене кандидати које предложе професионална удружења (радиодифузна, новинарска и удружења филмских и драмских уметника), као и домаће невладине организације и удружења грађана која се баве заштитом слободе говора, права националних и етничких мањина и заштитом права деце.

Док нова два члана не буду изабрана, Савет РРА ће, како је изјавио заменик председника те институције Горан Караџић, радити несметано.

– Савет РРА, према Закону о радиодифузији, има девет чланова, али, такође према закону, може заседати и обављати функције све док се у њему налази најмање пет чланова – каже Караџић.

Н.Г.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси