Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ја само инсистирам да се закони примењују
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 06. 2012.

Аутор: Марко Р. Петровић Извор: Блиц

Ја само инсистирам да се закони примењују

Ако нова српска влада буде искрено опредељена за унапређење права грађана, за борбу против корупције, и за даље европске интеграције, онда ће просто морати да има другачији став од свих досадашњих влада према послу који радим, оцењује за “Блиц” Родољуб Шабић, повереник за информације од јавног значаја.

 

За допринос у процесу европских интеграција Србије и промоцију европских идеја и вредности, Шабић је, заједно са омбудсманом Сашом Јанковићем, недавно добио и награду “допринос године Европи”. Уз напомену да му то није прва награда, Шабић додаје да је све што ради, заправо, само упорно инсистирање на примени два закона чија је заштита његов посао.

Ова лепа награда није прва коју примам. Примио сам их доста. Добио сам награду Савета за борбу против корупције и Мисије ЕУ, два пута био личност године по избору ОЕБС-а, витез позива по одлуци Лиге експерата, најЕвропљанин,
реформатор године по избору НАЛЕД-а, добио признања УНС-а, НУНС-а и друга. А за сво то време ја само упорно инсистирам на примени два закона чија заштита је мој посао. Зато сам приликом уручења ове награде и подсетио на питање драгог, поштованог професора Војина Димитријевића: Каква је то земља у којој су јунаци они што се залажу за нормалну државу? Наравно да ова признања нисам заслужио сам, заслуга су многих. На првом месту професионалне, вредне и културне екипе мојих сарадника, али и хиљада људи који су, решени да буду грађани, а не поданици, инсистирали на остваривању својих права до краја, жалили се поверенику, поклањали му поверење.

Критиковали сте однос власти према Закону о слободном приступу информацијама. Шта ту треба мењати и како?

На пољу приступа информацијама, посебно у поређењу са окружењем, имамо евидентан резултат. То није субјективна оцена, то кажу независни експерти и монитори ЕУ и СЕ. Наравно, не значи да не може и не мора и боље. На плану
заштите приватности ствари стоје знатно лошије. Мораћемо мењати много тога и на нормативном плану, и на плану јачања овлашћења и ресурса за надзор над спровођењем закона и на плану едукације што је могуће ширег круга људи.

Колико се Србија, уопште, на овом пољу приближила Европи, кад имамо случајева да и судови одбијају да извршавају принудну наплату новчаних казни које сте ви као повереник изрекли?

То је заиста бизаран случај. Надам се да ће Врховни касациони суд ускоро да нам обезбеди одговор на питање - да ли су у праву сви основни судови који су се оглашавали надлежним за извршење новчаних казни које изриче повереник или је у праву један једини, који је и сам поступао као надлежан, а огласио се ненадлежним онда када је казну требало спровести против њему надређеног?

А биће много теже одговорити на питање - како су уопште могући и чиме су објашњиви овакви „спектакуларни“ обрти у ставовима било ког суда?

Из године у годину имате више предмета. На шта се највећи део њих односи и мислите ли да ће се тај тренд наставити?

У првих пет месеци регистровано је скоро 2.500 предмета. То чини вероватним да би број регистрованих предмета у току 2012. могао бити и 6.000, дакле, за око 30 одсто већи него у претходној 2011. у којој је опет био већи за 40 одсто у односу на 2010. Такав тренд је добар као потврда поверења у институцију, али лош као потврда постојања бројних проблема. Још увек се већина предмета односи на слободу приступа информацијама, али убрзано расте број предмета у области заштите података о личности.

Мислим, заправо надам се, да ако моје инсистирање и нови стандарди које ће наметати ЕУ доведу до објављивања што већег броја информација на интернет презентацијама органа власти да би то могло, бар донекле, зауставити раст
предмета у овој области. Што се тиче заштите података о личности, мислим да је извесно даље повећање броја предмета.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси