Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  РТС тражи претплату, а крши закон
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 06. 2012.

Аутор: Н. Н. Извор: Б92

РТС тражи претплату, а крши закон

Док РТС за наплату претплате на врата шаље судске извршитеље, с друге стране је за годину и по дана 2.383 пута прекршио Закон о оглашавању, пише Курир.

За разлику од британског БиБиСи-ја, на коме нема ни једне једине рекламе, српском сервису на челу са Александром Ти­ја­ни­ћем Закон о радио-дифузији омогућио је да зарађује и на маркетингу. То право, да у току пуног сата емитује свега шест минута реклама, РТС је злоупотребио.

Зато и не чуди револт грађана који због затрпаности РТС програма ЕПП порукама, мањка културно-образовног и научног садржаја и честог репризирања серија и филмова одбијају да плаћају РТВ претплату, пише Курир и додаје да репризе на РТС-у "боду очи" јавности, што најбоље показује ироничан текст "РТС није пустио ниједну репризу у петак" на интернет порталу Њуз.нет.

Према извештају РРА за протекле три године, у 2009. и 2011. години РТС 1 није имао ни минут културно-уметничког програма, док је у 2010. години он чинио 0,04 одсто укупног програма.

На РТС 2 у истом периоду тај програм је сачињавао између 4,62 и 6,94 одсто укупног програма.

Горан Караџић, заменик председника Савета РРА, каже да РРА не прописује прецизне квоте за емитовање појединачних садржаја.

"Ако Јавни сервис емитује и једну секунду образовног програма, испоштовао је закон. Што се тиче кршења Закона о оглашавању, то се односило на размак између рекламних порука и необележавање рекламних блокова", каже Караџић.

Шта показују подаци РРА

Према подацима Републичке радиодифузне агенције, за 2010. и 2011. годину Први програм РТС је у 2010. прекршио закон о 1474 пута, а у 2011. 30 пута, док је РТС 2 у исотом периоду у 2010. прекршио закон 796 пута, а у 2011, али за перидод од јуна, 61 пут.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси