Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Власт и РТС у здруженом подухвату злоупотребе јавне речи
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 12. 2020.

Аутор: Александра Поповић Извор: Данас

Власт и РТС у здруженом подухвату злоупотребе јавне речи

Све чешћа појава говора мржње у Народној Скупштини Србије, као и увреде које за скупштинском говорницом народни посланици упућују неистомишљеницима, па и медијима и угледним јавним личностима који нису део политичке арене, као и преноси таквих заседања на јавном сервису, постали су пропагандно оруђе власти којим се злоупотребљавају тековине демократије и загађује јавни простор.

Овако саговорници Данаса оцењују низ увреда и порука мржње уперени против телевизија Н1 и Нова С у директом преносу на РТС-у, којима су народни посланици владајуће већине отпочели јесење заседање.

Ово отвара питање и одговорности националног емитера Радио-телевизије Србије за уживо пренос скупштинских седница на којима се мржња распирује.

Стручњаци за медије указују да би се свако ограничавање преноса на РТС могло означити као цензура, али да постоје начини, као што је пренос на посебном каналу за скупштинска заседања са кога би РТС и друге телевизије преузимале и уређивале садржај, да се спречи да „пропаганда власти“ на овакав начин делује на јавно мњење.

Сњежана Миливојевић, професорка Факултета политичких наука у Београду, оцењује за Данас да су главни генератори говора мржње политичари власти а да је јавна телевизија главна платформа коју имају на располагању да шире такав говор.

– Здружени подухват власти која у парламенту шири говор мржње и јавне телевизије која то директно преноси је разоран. Друштво мора да нађе начин да се то обузда. Директни преноси јесу демократска тековина коју смо тешко извојевали, међутим под овим условима поставља се питање да ли они имају функцију када су политичари власти сами у парламенту и директно нарушавају плурализам оваквим говором, навела је Миливојевић.

Она је истакла и да је могуће да се јавност рада парламента очува а да се јавна телевизија не злоупотребљава.

– Можда би за почетак било добро да се парламентарни преноси раде на скупштинском каналу а показало би да јавна телевизија није у функцији парламентарне већине, наводи она.

Тања Максић из Асоцијације онлине медија (АОМ), такође наводи овај пример увођења посебног скупштинског канала али наглашава да је највећа одговорност на парламенту и да за то не можемо тражити решење у медијима.

– Сада медије стављамо у ненормалну ситуацију – да цензуришу и проверавају говор посланика. Да смо ми иоле демократска земља наравно да би парламент требало да буде јаван, али ти људи који седе тамо немају никаквог демократског капацитета нити вредности. Већи притисак треба ставити на парламент, нагласила је она за Данас.

Говор посланика у Скупштини као и преноси на РТС-у извргли су се у супротност демократије, истиче новинар Ђорђе Влајић.

– То је пука трибина и то једноумна за политичку пропаганду. Парламент служи за блаћење политичких противника и нападе на све оне који покажу критичност према власти. Они су гласачка машина која подиже руке на звонце и подржаће све што им врховни владар Вучић преко Владе пошаље. Преноси су тековина демократије у Србији али и то се извргло у сопствену супротност. Више не постоји прилика да се чују различита мишљења и озбиљно се доводи у питање да ли има потребе да се парламент преноси, навео је он. Влајић додаје и да је „крхка нада“ да ће се извештавање РТС-а на било који начин променити јер владајућа већина то неће дозволити.

Новинар Вукашин Обрадовић сматра да би било погрешно било каквим ванпарламентарним мерама сакривати од грађана атмосферу мржње и увреда која преовладава у Скупштини.

– То је права слика Вучићеве Србије јер, не треба да се заваравамо. Ова власт, у Скупштини и ван ње, оваквим понашањем жели да појача атмосферу страха и распојасане силе као одговор на све веће незадовољство у друштву. Дакле, то нису издвојени инциденти већ осмишљена политика власти. Увредама и говором мржње посланици желе да утишају сваки глас отпора и због тога се свесно толерише овакво понашање, навео је он додајући да власт користи „непријатеље“, „Шолака“ и „Ђиласа“ да прикрије своју немоћ да се избори са корона кризом.

Грбовић: РТС да омогући одговор метама напада

Павле Грбовић, председник Покрета слободних грађана, за Данас каже да је руководство РТС-а дужно да објасни да ли сматра да постоји јавни интерес да се преноси излагање посланика који користе „повампирену реторику из прошлог века која је довела до убиства неких њихових колега у прошлости“. „Такође су дужни да објасне грађанима који плаћају претплату због чега нису дали један једини секунд простора за одговор онима који су мета тих напада, имајући у виду да увреде на њихов рачун могу да гледају стотине хиљада гледалаца, навео је Грбовић. Он истиче да је оправдано очекивати да се емитовање прекине у тренуцима када излагања пређу сваку границу пристојности.

Скупштински говор „гори“, Бујошевић ћути

Од надлежних из РТС-а нисмо успели да добијемо никакав коментар о томе какву ће уређивачку политику водити према изливима говора мржње у Скупштини. Питање о томе да ли је могуће ограничити скупштинске преносе или на неки други начин спречити говор мржње на националној фреквенцији упутили смо Драгану Бујошевићу, в.д. генералног директора РТС, али као и на многа претходна питања, нисмо добили одговор.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси