Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Парламент претворен у Пинк Задругу на РТС-у
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 12. 2020.

Аутор: Катарина Живановић Извор: Данас

Посланици реториком из деведесетих напали глумца Драгана Бјелогрлића и медије

Парламент претворен у Пинк Задругу на РТС-у

У недостатку представника опозиције, посланици владајуће странке у Скупштини Србије почели су да се свађају са замишљеним противницима – уметницима, глумцима и наравно новинарима.

Вратиле су се и етикете из деведесетих о страним плаћеницима и домаћим издајницима, којима су овај пут „почашћене“ колеге са Н1 и Нова С, уз оптужбу да желе „физички да уклоне Вучића“.

„Овим независним медијима Н1 и Нова С, антисрпским медијима, нема ту трунке независности и њих може описати само једна реченица – домаћи издајник, страни плаћеник“, навела је посланица СНС Биљана Пантић Пиља.

Посланик СНС Милош Терзић је рекао да се „те телевизије представљају као медији, а у ствари су само политички противници СНС“.

Он је оценио да је једина политика ових медија „што горе за Србију то боље за њих“, а потом је додао: „Желе да формирају погодну атмосферу да неко од криминалних кругова у региону физички уклони Вучића, јер им је сметња“, рекао Терзић, нагласивши да Н1 и Нова С „представљају једну антидржавну конструкцију“.

Ово је само део излагања појединих посланика владајуће странке које изречене за скупштинском говорницом не представљају само клевету већ и озбиљну претњу запосленима у овим медијима.

Са тиме су сагласни саговорници Данаса, али и бројне организације и удружења која су осудила говоре народни посланика.

Слободан Георгиев, директор вести и програма Њузмакс Адриа у Србији, пита шта је следеће, ако су они противници државе, „јер зна се шта се ради са противницима државе“.

– Хоћете да верујете да институције раде, да овде постоји нека држава, а онда са скупштинске говорнице чујете оно што годинама слушате на Пинку. Посланици су последњим наступима управо то постигли – од скупштине су направили Пинк, задругу. Небитни, неважни људи који ни по чему не заслужују да седе у парламенту, јер никад ништа у животу нису радили већ су страначки послушници, злоупотребљавају институције правећи опасну атмосферу у друштву – наглашава Георгиев за наш лист.

Председник НУНС-а Жељко Бодрожић оцењује за Данас да је отворена „сезона лова“ на новинаре као и да је забринут за колеге.

– Ниво бандитизма Вучићевих посланика је померен за степеницу више, и наравно да је увек опасно и злослутно кад вас прозивају и вијају бандити, нарочито ако иза себе имају послушни државни апарат и верни криминални миље. Јако је опасно и страх ме је за колеге, поготову оне виђеније, који су под посебним режимом блаћења и жигосања. Пре неки дан се премијерка и нова министарка заклињу да им је безбедност новинара један од приоритета, а онда из њихове партије покрену потернице за новинарима и отворе нову сезону лова на „стране плаћенике и домаће издајнике“ – истиче Бодрожић.

Организације цивилног друштва и представници медија оштро су осудили говор мржње уперен према телевизији Н1 и Нова С од стране народних посланика.

„Народна посланица Скупштине Србије Биљана Пантић Пиља је у свом излагању означила ове две кабловске телевизије као „антисрпске“ и да се могу описати речима „страни плаћеник, домаћи издајник“. Ово је само још један у низу поступака који од Народне скупштина прави полигон за пласирање неутемељених оптужби и напада на независне медије, истакнуте појединце и све оне који имају критички однос према друштву у Србији данас, уместо да буде место које треба да служи за пример грађанима Србије по начину вођења отворене и толерантне дискусије о питањима која су најважнија за њихов живот“, наводи се у саопштењу које је потписало 20 организација цивилног друштва и представника медија.

Додаје се да раније одсуство осуде говора мржње изреченог од стране народних посланика владајућих странака, чије су мете биле истакнуте јавне личности, као што је Јелисавета Сека Саблић, ову врсту говора прети да „нормализује“ чинећи је друштвено прихватљивом.

Славко Ћурувија фондација: Увод у физичке нападе

Славко Ћурувија фондација позвала је посланике Скупштине Србије да прекину оркестрирано таргетирање и вербални линч неистомишљеника владајућег режима. „Згрожени смо свакодневним злоупотребама скупштинске говорнице, путем које се лансирају беспризорни напади на свакога ко не припада корпусу странака на власти и њихових сателита: од опозиционих лидера, преко независних регулаторних тела, организација цивилног друштва и угледних уметника, све до лекара и новинара. Од почетка рада парламента у новом сазиву, који скоро у потпуности чине странке на власти, своју улогу носиоца уставотворне и законодавне власти Скупштина је заменила улогом тешке машинерије у обрачуну са свима који се усуђују да искажу различито мишљење“, наводи се у саопштењу Фондације и подвлачи да у дубоко поларизованом друштву, затрованом дугогодишњим неговањем агресије у јавном дискурсу, „страхујемо да би овакве поруке из парламента могле да представљају увод у директне физичке обрачуне са неистомишљеницима“.

УНС: Вређање медија неприхватљиво

Удружење новинара Србије осудило је изјаву посланице СНС Биљане Пантић Пиље која је означила телевизије Н1 и Нова С као „антисрпске“, „домаће издајнике“ и „стране плаћенике“.

„Вређање медија неприхватљиво, посебно у највишем законодавном телу, и заслужило је реакцију председавајућег“, истакао је УНС додајући да очекују да се посланица Пантић Пиља извини због овог напада на новинаре, као и да се СНС огради од њене изјаве.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси