Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Брнабић пружила уверавања Бриселу да ће влада обезбедити слободу медија у Србији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 12. 2020.

Аутор: Бета Извор: Данас

Брнабић пружила уверавања Бриселу да ће влада обезбедити слободу медија у Србији

Премијерка Србије Ана Брнабић пружила је уверавања председници Европске комисије Урсули фон дер Лајен да ће влада предузети све што је неопходно да обезбеди слободу медија у Србији, рекао је портпарол Европске комисије Ерик Марнер.

На редовном брифингу за новинаре он је навео да је о слободи медија и владавини права у Србији, у контексту преговора о придруживању ЕУ, било речи током јутрошњег видеоконференцијског састанка председнице ЕК и српске премијерке.

На новинарско питање о нападима на независне новинаре и медије у Скупштини Србије, портпаролка ЕУ Ана Писонеро нагласила је да је позиција ЕУ јасна и да ЕУ осуђује сваку претњу или напад на новинаре.

„За нас је од суштинске важности да новинарима буде омогућено да обављају свој посао без претњи, насиља, узнемиравања и застрашивања како би се обезбедило да грађани имају приступ свим информацијама“, рекла је Писонеро.

Она је додала да Брисел поздравља осуду ових напада и претњи од стране власти и да очекује од Србије да створи окружење у ком се слобода изражавања може остварити без ометања.

То питање је, навела је Писонеро, обухваћено и медијском стратегијом и акционим планом који је влада Србије усвојила и ЕУ то „поздравља и позива Србију да то брзо спроведе на транспарентан и инклузиван начин“.

Портпаролка ЕУ је рекла и да ЕУ очекује да ће нова радна група за безбедност новинара наставити да обезбеђује судско процесуирање свих случајева физичког и вербалоног насиља над новинарима.

„Знате добро да су за нас слобода медија и медијски плурализам суштински аспекти уписани у европски ДНК“, нагласила је Писонеро.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси