Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Добитник награде Радијски пријатељ 2020 – Милош Рајковић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 12. 2020.

Извор: РАБ Србија

Добитник награде Радијски пријатељ 2020 – Милош Рајковић

Удружење радио-станица РАБ Србија установило је годишњу награду „Радијски пријатељ године”, а први лауреат је Милош Рајковић, новинар и књижевник.

Одлуком Скупштине РАБ СРБИЈА која је одржана 25. новембра, једногласно је одлучено да први добитник награде „Радијски пријатељ године” буде Милош Рајковић. Од самог почетка рада РАБ СРБИЈА Милош Рајковић је био укључен у рад овог удружења показујући колико цени и воли радио.

На панелу РАБ СРБИЈА који је одржан у Нишу, у Хали „Чаир”, на позив који смо упутили РЕМ-у, одазвао се као члан Савета и већ тада нам показао колико истински жели да помогне да радио у Србији напредује и одмах разумео колико РАБ СРБИЈА ради на томе и помера границе на више када је у питању квалитет и професионалност радија. Остаће запамћен тренутак када је након панела Милош Рајковић поделио свим представницима радио-станица Србије своје визит карте и рекао им да је његов телефон доступан за њих 24 сата. Од тада у свакој ситуацији, колико год је могао, помагао је свим радио-станицама, а посебно велика била је његова улога у тренуцима када су Србију задесиле катастрофалне поплаве, када је обишао сваку станицу која је била погођена поплавама и помогао свима.

Милош Рајковић учествовао је на свим Радио данима РАБ СРБИЈА дајући свој активан допринос у свим округлим столовима, панелима, ширећи контакте и добре односе између свих учесника из целе Србије и региона. Много пута је као члан Савета РЕМ-а отворио Радио дане РАБ СРБИЈА. Због свега наведеног (и много тога више) чланови РАБ СРБИЈА одлучили су да Милош Рајковић буде први који ће добити управо установљену награду Радијски пријатељ године.

Ево шта о себи и радију каже Милош Рајковић: 

Рођен сам 08.08.1960. на Крсту, а од 1963. сам Булбулдерац.

По образовању економиста а по вокацији новинар и писац. Ваљда одувек!

Детињство на београдском Булбулдеру било је дивно! Најмлађи у порти „Лазарице”, старији којекуда.

Један од најзначајнијих тренутака детињства био је 1972. када ми је ујак из, тада, западне Немачке донео на поклон радио-касетофон марке Грундинг! Незамисливо богатство! До тада сам са дедом слушао радио марке Космај купљен 1938. Прва касета Лео Мартин „Одисеја” купљена у робној кући „Звездара” на Лиону! Тај касетофон и касета немају вредносни пандан у данашњици! Непроцењиво!

И тако почиње моја авантура са радијом! Студио Б, 202, Први програм националног радија. Чаролија! Музика, музика, музика! Водитељи, озбиљни гласови и покушаји да их замислим, углавном неуспешни! Легенде, Радивоје Марковић па његов презимењак Марко, Света Вуковић, Перица Словенски! „Код два бела голуба” најлепше изговорена најава скоро седамдесет година. Спорт, музика, спорт, музика без досадних, предугих вести током којих сам раније морао да ћутим!

И онда, одједном, као олуја у мој живот улеће рокенрол. Бууум у главу! И страни и домаћи! Шок од кога се ни до сада нисам скроз освестио иако мој омиљени музички жанр замире! Читаву ствар допуњује грамофон! Ма лудило! Студио Б ми постаје омиљена станица, а Слоба Коњевић омиљени водитељ, учитељ, гуру…Марко Јанковић, Драган Марковић! Радио се не гаси, снима се за журке, ко има две касете добре музике био је фаца! У Шестој београдској гимназији група момака прави рок групу! Звала се „Тилт”, Дуда Безуха, Дејан Цукић, Неле Стаматовић… Мало ли је…

Имао сам два сна, да играм фудбал у Црвеној Звезди и да радим у Студију Б. Први сам остварио као врло млад у млађим категоријама вољеног клуба! Други ми се оставарио много, много касније! Пред сам крај осамдесетих почињем да се „шуњам” око новинарства и почетком деведесетих почињем да радим у Студију Б! Када сам први пут ушао у канцеларију код Слобе Коња што није увреда, напротив симбол највећег у рок новинарству, а он ме насмејан позвао да седнем мислио сам да ћу се онесветити! Слоба,људииииииииии… Упознајем све оне које сам распознавао по гласу, Марко Јанковић, Драган Марковић, Драган Којадиновић, Драгиша Ковачевић, Звонко Пантић, Аца Костић, Милорад Рогановић, Лила Радоњић… Нисам требао да набрајам јер сам сигурно испустио ко зна колико њих.

Радило се и на радију и на телевизији, учило у ходу, борило, падало и устајало, волело то што се радило, много волело…

Тешка времена су добра за радио и новинарство, деведесете година прошлог века су била и превише „добре”, гинуло се од посла…

Бомбардовање, исељени у хотел „Парк”, тада сам усавршио посао тонца до краја, нико те није ни питао ни терао. Само не сме да се стане.

Бг радио који је основан када смо избачени из Студија Б ми је остао једини жал. У почетку је ишао само преко Интернета а после октобра двехиљадите и у етар! Али моји другари, пре свега Којадин, су изгубили интерес и ја сам скоро два месеца радио по три смене. Уредник, водитељ, музички уредник, понекад и тонац! Често бих преспавао пар сати па поново цео круг. И нисмо издржали, радио се угасио. И данас ми је жао због тога.

Рад на радију ми је био уживање јер он носи фину дозу притиска и адреналина која стимулише и много је мања него на телевизији!

Уосталом, извештавајући за огроман број радио станица из земље и иностранства са догађаја од 24.септембра и 5. октобра 2000. сам заслужио Велику награду града Пирота коју сам поделио са Манојлом Вукотићем!

Пре скоро деценије, на крају једне седнице Савета тадашњег РРА секретар је саопштио да се „у петак у Нишу окупља РАБ Србије, перспективно удружење радио емитера и хоће ли неко од чланова Савета да иде на скуп?”

Сви су ћутали.

- Ја ћу да идем! - рекао сам.

Отишао сам. Остало је једна дивна прича коју ћу Вам испричати ако будете добри!

Преко радија, наравно!

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси