Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  НВО о говору мржње: Скупштина полигон напада на независне медије и појединце
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 12. 2020.

Аутор: ФоНет Извор: Н1

НВО о говору мржње: Скупштина полигон напада на независне медије и појединце

Невладине организације оцениле су говор мржње у Скупштини Србије као још један у низу поступака који од парламента праве полигон за пласирање неутемељених оптужби и напада на независне медије, истакнуте појединце и све оне који имају критички однос према друштву у Србији.

У саопштењу се каже да организације цивилног друштва и представници медија оштро осуђују говор мржње уперен према телевизијама Н1 и Нова С.

"Таргетирање медија, новинара и осталих јавних личности у националном парламенту који се емитују уживо путем Радио телевизије Србије креира непријатељско окружење које у крајњим случајевима доводи до претњи смрћу и физичким нападима", наведено је у саопштењу.

Група невладиних организација навела је да се све то дешава у дану коме је предат предлог акционог плана за Стратегију развоја система јавног информисања у Србији од 2020. до 2025. године председници Владе Ани Брнабић, која је најавила и формирање нове радне групе за безбедност и заштиту новинара истичући да је безбедност новинара црвена линија коју Влада Србије неће толерисати.

"Раније одсуство осуде говора мржње изреченог од стране народних посланика владајућих странака, чије су мете биле истакнуте јавне личности, као што је Јелисавета Сека Саблић, ову врсту говора прети да "нормализује", чинећи је друштвено прихватљивом. Тиме Србија иде пречицом ка крајње нетолератном и поларизованом друштву са несагледивим последицама", додаје се. 

У саопштењу, невладине организације позвале су Скупштину Србије, а пре свега председника парламента Ивицу Дачића, премијерку и представнике странака у Скупштини да осуде говор мржње својих посланика.

Потписници су: Асоцијација онлине медија, Београдски центар за безбедосну политку, Београдски центар за људска права, Биро за друштвена истраживања, Business Info Group, CANVAS, Центар за европске политике, Центар за практичну политику, Центар за владавину права, Европски покрет у Србији, Фонд за хуманитарно право, Грађанске иницијативе, Хелсиншки одбор за људска права, Иницијатива младих за људска права, Комитет правника за људска права, КРИК, Национална коалиција за децентрализацију, Независно удружење новинара Србије, Протекта, Војвођански грађански центар.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси