Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Посланици о раду регулаторних тела, међу темама и РЕМ, РТС, опозиција...
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 12. 2020.

Аутор: ФоНет Извор: Н1

Посланици о раду регулаторних тела, међу темама и РЕМ, РТС, опозиција...

Шеф посланичке групе Социјалистичке партије Србије Ђорђе Милићевић изјавио је да ће посланици СПС подржати извештаје који су на дневном реду седнице и нагласио став да, као посланици, и даље треба да наставе јачање и снажење рада независних регулаторних тела, али и да воде отворене дијалоге и дебату када се за то укаже потреба.

"Већ дужи период имамо хајку, хистерију на РЕМ, која је усмерена, пре свега, од једног дела опозиције", оценио је Милићевић и рекао да опозицију не интересују избори и изборни услови, и да нису због тога учествовали у међустраначком дијалогу, већ да имају своје представнике у РЕМ.

"Интересовала их је уређивачка политика РТС и уређивачка политика приватних медија", рекао је Милићевић.

Он је навео и да владајућа коалиција није поставила ниједног уредника РТС, као и да није тачно да опозиција не присуствује дебатама и у емисијама на Јавном сервису. Милићевић је рекао и да би опозицији омогућио да током изборне кампање буде што више на РТС.

"Што више присуства на Јавном сервису, што више грађани буду у прилици да чују њихове ставове, то су њихова популарност и рејтинг све мањи и мањи", истакао је Милићевић.

Он је упитао и какав је легитимитет опозиције да инсистира на буде на Јавном сервису када су у питању ванпарламентарне странке.

Милићевић је рекао и да је улога посланика да јачају рад независних регулаторних тела, а не да их гурају у политички ринг.

Посланица Социјалдемократске партије Србије Наташа Михајловић Вацић сматра како је изузетно важно и добро што ће посланици дати сагласност на Финансијски план РЕМ за 2021. годину, зато што ће "на тај начин да прекину режим привременог финансирања тако важног тела".

Она је рекла да би посланици убудуће требало интензивније и озбиљније да анализирају и контролишу рад РЕМ, као што би требало да раде и када су у питању извршна власт и сви остали незвисни органи и друга тела која за свој рад одговарају Скупштини Србије.

Председник Странке правде и помирења Муамер Зукорлић сугерисао је да треба усвојити предложене одлуке и финансијске планове да би та тела могла да наставе рад. Он је, међутим, нагласио да њихова искуства на локалном нивоу "нису добра" када је у питању РЕМ, "због неефикасности у решавању појединих питања, посебно када су у питању жалбе медија, група или појединаца који су жртве неких медија".

Зукорлић је упитао шта имају од тога што ће РЕМ о неким питањима одлучити за две или три године, или што ће формирати неку комисију, као што је био један случај из Новог Пазара, када ће одлучити супротно извештају те комисије. Он је рекао да су "ово искуства из ранијег сазива", али је истакао да се мора појачати контрола како би ова тела обављала своју функцију.

Самостални посланик Самир Тандир нагласио је како РЕМ мора да буде "ефикаснији у раду".

"Свакако да су они потпуно независни, али не можемо да дођемо у ситуацију да има сијасет фантомских медија који расту као печурке после кише, где се на најбруталнији начин нападају људи", рекао је Тандир.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси