Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Тужени се нису појавили пред судом, саслушан само Живковић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 12. 2020.

Аутор: Ивана Предић Извор: Панпресс

Почело суђење издавачу портала epancevo и уреднику тог медија Александру Чупићу

Тужени се нису појавили пред судом, саслушан само Живковић

Он је рекао да објављени чланци представљају одмазду према њему као политичком неистомишљенику, јер је серија текстова, али и прилога на РТВ Панчеву исте садржине, уследила након његовог говора на протесту 1 од 5 милиона, на којем је како каже критички говорио о ситуацији у земљи и о локалним функционерима

Прво рочиште у поступку против издавача портала epancevo, друштва Open view д.о.о и његовог директора, и уредника поменутог портала Александра Чупића, који је покренуо панчевачки новинар, Ненад Живковић, одржано је данас у Вишем суду у Београду.

Адвокат туженог, као и тужени се нису појавили на рочишту, тако да је данас саслушан само Живковић. У скоро двосатном испитивању судијнице Снежане Марјановић, Живковић се изјашњавао о пет текстова објављених на порталу крајем фебруара 2019. године, у којима је квалификован као смрад, лажни опозоционар, опсесивни материјалиста, учесник шпијуна, промотер насиља… Живковић се изјаснио да сви ти наводи нису тачни, те да су само неке информације, који се тичу његове биографије исправне.

Он је рекао да објављени чланци представљају одмазду према њему као политичком неистомишљенику, јер је серија текстова, али и прилога на РТВ Панчеву исте садржине, уследила након његовог говора на протесту 1 од 5 милиона, на којем је како каже критички говорио о ситуацији у земљи и о локалним функционерима.

На питање како се осећао након што су текстови објављени, Живковић је оценио да су поједини људи из његове околине били забринути, а и он сам је осећао да му је угрожена сигурност.

„Бојао сам се да ће то утицати на моју безбедност и да би неко необавештен могао да ми науди мислећи да тиме чини некакав патриотски чин. Или да ме опљачка мислећи да сам богат, јер је у текстовима објављено да сам зарађивао дестине хиљада евра за пар дана посла”, изјавио је Живковић. 

За њега су текстови били увредљиви и дискредитујући, а посебно онај у којем је стављен у контекст шпијунске завере и финансијских малверзација, без икаквих доказа и докумената.

Живковић је истакао да је посебно бесмислена тврдња да је промотер насиља, и фаштиста, с обзиром да је како каже, радни век провео борећи се против фашизма, а годинама је био и мировни активиста. Изузетно је опасна за његову безбедност, оцењује новинар, била и квалификација да је средство за даље усташке обрачуне са Србијом”.

Иначе, због ових текстова Савет за штампу је изрекао четири јавне опомене порталу epancevo, али то није спречило уреднике и новинаре тог медија да са хајком наставе.

Суђење се наставља 3. марта 2021. године, када би требало да буде саслушан Александар Чупић. Судијница је предложила као временски оквир суђења три рочишта за две године.

Тужба је понета због „повреде угледа и части“, а због „претрпљених душевних болова“ на име нематеријалне штете, а затражена је накнада од 500.000 динара.

Ненад Живковић је иначе по два пута тужио издавача портала epancevo и његовог уредника, али и РТВ Панчево, јер је серија прилога о њему осим у фебруару, емитована и наредних месеци. У понедељак, 7. децембра, наставља се суђење и у другом постпуку против издавача портала epancevo, а дан касније заказано је и рочиште по првој тужби против РТВ Панчево.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси