Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Суђења панчевачким медијима због хајке на новинара Ненада Живковића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 11. 2020.

Аутор: Ивана Предић Извор: Цензоловка

Суђења панчевачким медијима због хајке на новинара Ненада Живковића

После медијског прогона током прошле године, познати новинар Ненад Живковић два пута је тужио РТВ Панчево и издавача портала epancevo.rs. У децембру су заказана три рочишта

Након скоро годину и по дана од подношења тужбе, 1. децембра ће у Вишем суду у Београду, уколико епидемиолошки услови нешто не промене, почети суђење издавачу портала epancevo.rs, Open view d.o.o., по тужби панчевачког новинара Ненада Живковића.

Против друштва Open view d.o.o. из Вршца, које је издавач медија епанцево.рс, и против његовог главног уредника Александра Чупића поднета је тужба због „повреде угледа и части“, а због „претрпљених душевних болова“ на име нематеријалне штете тражена је накнада од 500.000 динара.

Живковић је у јулу прошле године тужио Open view и РТВ Панчево, јер су заједно у фебруару 2019. године спроводили медијску кампању против њега, дискредитујући га као новинара, али и као човека, објављујући најгнусније увреде.

Припремно рочиште по првој тужби против РТВ Панчево одржано је у новембру прошле године. Наставак је заказан за март 2020, али је због епидемиолошке ситуације у вези са коронавирусом отказано.

Ново рочиште, које би могло да означи и крај поступка, заказано је за 8. децембар.

Због прилога и текстова емитованих у фебруару прошле године, Регулаторно тело за електронске медије (РЕМ) изрекло је меру упозорења Радио-телевизији Панчево.

Савет за штампу је изрекао четири јавне опомене порталу, али то није спречило уреднике и новинаре тих медија да са хајком наставе.

Тако су се током наредних месеци спорадично појављивали нови текстови у којима је обрачун са панчевачким новинарем настављен.

Живковић је у новембру 2019. године опет тужио оба медија.

Портал epancevo.rs је тада „зарадио“ још пет јавних опомена Савета за штампу, а представници тог тела више пута су наводили ове текстове као драстичан пример кршења Кодекса новинара Србије, а тим поводом издали су и саопштење за јавност.

У децембру, тачније 7. децембра, наставља се суђење и у овом случају. Припремно рочиште по тој другој тужби против епанцево.рс одржано је у јуну ове године.

Прво рочиште по другој тужби против РТВ Панчево одржано је у мају ове године, када су се учесници поступка изјаснили о тужбеном захтеву. Судија Марина Бркић тада је заказала наредно рочиште за октобар и предложила да временски оквир суђења буде 12 месеци, у три рочишта.

Следеће рочиште било је заказано за 5. октобар, али је саслушање одложено за јануар 2021. због тога што се главна уреднице РТВ Панчево Јасмина Петковић није појавила у судници.

Због ове кампање тадашњи уредник РТВ Панчево Мирослав Милаков је смењен, а РЕМ је телевизији изрекао нову меру упозорења.

ЖИВКОВИЋ: СУЂЕЊА СПОРА, АЛИ ЈА САМ СТРПЉИВ

Познати новинар из Панчева Ненад Живковић каже за Цензоловку да очекује да суд ради непристрасно и да правда буде задовољена.

Он истиче да суђења иду споро због преоптерећености Вишег суда у Београду, у коме се суде сви предмети из целе Србије који имају везе са медијима и новинарима, али и да се „наоружао стрпљењем“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси