Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Партнерка Џулијана Асанжа моли Трампа да га помилује
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 11. 2020.

Извор: Бета

Партнерка Џулијана Асанжа моли Трампа да га помилује

Партнерка оснивача Викиликса Џулијана Асанжа апеловала је у Твитер поруци послатој данас, на Дан захвалности, америчком председнику Доналду Трампу да га помилује.

Стела Морис је уз поруку на Твитеру објавила слику њихово двоје мале деце и написала. "Ово су Џулијанови синови Макс и Гебријел. Потребан им је отац. Нашој породици је потребно да поново буде цела. Молим вас вратите га кући пре Божића".

Четрдесетдеветогодишњи Асанж се налази у високо обезбеђеном британском затвору док чека одлуку судије о томе да ли може да буде изручен Америци да тамо одговара на оптужбе за шпијунажу.

Морис је рекла да је он више од недељу дана изолован у својој ћелији због избијања жаришта корона вируса у његовом затворском блоку.

Асанж је четири недеље присуствовао рочишту о изручењу у Централном кривичном суду у Лондону у септембру и октобру. Судија у том случају рекла је да ће објавити одлуку 4. јануара.

Амерички тужиоци оптужили су Асанжа по 17 тачака за шпијунажу и једној тачки за злоупотребу компјутера око објаве тајних америчких војних докумената преко Викиликса пре десет година. За те оптужбе може се добити укупно 175 година затвора.

Асанжова одбрана наводи да је он новинар и да има права на заштиту по Првом амандману америчког Устава за објављивање процурелих докумената који су открили деловање америчке војске у Ираку и Авганистану. Они такође наводе да би услови са којима би се суочио у америчком затвору представљали кршење његових људских права.

Асанж је побегао док је био условно пуштен 2012. године и затражио азил у амбасади Еквадора у Лондону, где је на крају провео седам година пре него што је одатле избачен и одмах потом ухапшен у Лондону. Налази се у лондонском затвору од априла 2019.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси