Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Шиб: Информације су данас доступније, али ипак сваку вест треба проверити
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 11. 2020.

Аутор: ФоНет Извор: Н1

Шиб: Информације су данас доступније, али ипак сваку вест треба проверити

Амбасадор Немачке у Србији Томас Шиб изјавио је, на отварању форума Храбри нови медији (Brave New Media), да је у данашње време приступ информацијама једноставнији, али да је тешко носити се са великом количином информација.

Он је на онлајн форуму рекао да су људи који данас имају 30 година или су млађи одрасли у дигиталној ери и да је то њихов природни хабитат, али да сваку вест коју добију треба да чекирају, јер и у новим медијима, као и у традиционалним медијима, можда чак више у новим, све што се пише није и тачно.

Шиб је оценио да се могућност да се у делићу секунде порука пошаље преко света понекад и злоупотребљава и шаљу се поруке мржње.

Он је као задатак видео повећање медијске писмености, како би одговорно приступали информацијама и проверавали их, али и за оне који креирају садржаје, посебно младих новинара.

Говорећи о томе како се коронавирус одразио на њих у амбасади, Шиб је рекао да су морали да оставе амбасаду отвореном, да поштују све мере, да су људи који раде на визама подељени у два тима који се смењују, да су све састанке пребацили онлајн, али и да су морали да откажу многе активности.

"Нисмо успели ни да се преселимо у нашу нову амбасаду у Кнеза Милоша. Зграда је скоро готова, али због короне је било кашњења, али оптимистични смо да ћемо се уселити у фебруару наредне године", изјавио је амбасадор Немачке.

Шефица медијског одељења Мисије ОЕБС Гордана Јанковић рекла је да према њеном мишљењу медији носе две главне улоге - представљање информација и омогућавање дебате, а да нови медији омогућавају учешће и јавности.

Она је истакла да су на почетку младе генерације комуницирале и стварале информације на друштвеним медијима, док су старије генерације користиле традиционалне медије и да треба омогућити интергенерацијски дијалог.

Јанковић је рекла да се ствари рапидно мењају у пандемији ковид-19, а да људи препознају потребу за квалитетним информацијама, али да се стварају и лажне вести.

Представник Дојче веле академије Клаус Дахман рекао је у уводном излагању да је коронавирус донео изазове за многе организације и да су се они у ДЊ академији пребацили на онлајн радионице и форуме и да се сада види да се криза неће тако брзо завршити.

Он је рекао да сви треба да буду храбри, да и медији треба да буду храбри и иновативни, али да остану медији.

Дахман је рекао да ће се фокусирати на слободу говора и приказати неке ситуације у којима је ковид утицао на слободу говора и о томе како спречити ширење лажних вести.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси