Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Хоћемо да преносимо седнице Парламента
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 02. 2009.

Извор: Данас

Хоћемо да преносимо седнице Парламента

Београд - Телевизија Б92 заинтересована је за директно преношење седница Народне скупштине на свом Инфо каналу, али монопол над емитовањем рада Скупштине има РТС, јер једино њихови сниматељи имају слободан приступ у велику салу у којој заседају посланици - каже за Данас директор РТВ Б92 Веран Матић.



После одлуке РТС-а да, у складу с независношћу своје уређивачке политике, не преноси целокупна заседања парламента уколико су тиме угрожена интересовања већине гледалаца и маркетиншки интереси те медијске куће, отворила се могућност да тај посао преузму кабловски оператери или нека друга ТВ станица с националном фреквенцијом.

Веран Матић, међутим, није уверен да ће Б92 то бити дозвољено.

- Већ неколико пута тражили смо од надлежних институција да нам омогуће снимање седница, као и монтирање опреме за директна укључења из Скупштине. То смо захтевали и од бившег председника парламента Оливера Дулића, као и садашње председнице Славице Ђукуић-Дејановић, али без успеха - наводи Матић.

Први човек Б92 наглашава да на Инфо каналу има довољно простора за директне преносе рада Народне скупштине и друге специјализоване емисије о парламенту, као и да ова медијска компанија „никад не би тражила финансијска средства од државе за емитовање седница“.

Подсетимо, посланици у Скупштини Србије негодовали су због тога што је РТС недавно директно преносио тениске мечеве из Аустралије, а не њихове расправе, па су запретили да неће обављати свој посао уколико генерални директор Александар Тијанић не промени одлуку.

После састанка с Тијанићем, председница парламента Славица Ђукић-Дејановић изјавила је да је договорено формирање радне групе, која би до понедељка 9. фебруара требало да предложи како да се обезбеди јавност рада Скупштине.

РТС није обавезан да преноси рад Народне скупштине, јер Закон о радиодифузији прописује да јавни медијски сервис самостално и независно одређује уређивачку политику.

Ј. Диковић

Коментари (1)

Остави коментар
чет

19.11.

2020.

anonymous [нерегистровани] у 00:18

Коришћење ћирилице, поштовање Србије

Не, ни једна ТВ која не користи званично писмо Републике Србије не може преносити седници Скупштине. Ваша обавеза B92 била би да користите искључиво ћирилицу исто као што је у Хрватској искључиво латиница. Тако је у свим државама света.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси