Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Дебата: Никада није било важније правовремено и истинито информисање
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 11. 2020.

Аутор: ФоНет Извор: Н1

Дебата: Никада није било важније правовремено и истинито информисање

Славољупка Павловић из канцеларије Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности оценила је да никада није било важније за грађане и новинаре, него у време пандемије, да добију брзу, тачну, правовремену и истиниту информацију.

Видимо колико је важан Закон о слободном приступу информација од јавног значаја и то да механизам функционише, рекла је Павловић у онлајн дебати организације Партнери Србија "Транспарентност у раду јавних предузећа - између правног оквира и праксе".

Павловић је рекла да су у примени закона уочена два "огромна" проблема - недостатак одговорности оних који не поступају по закону и недостатак санкција за недостатак одговорности, док је други проблем неизвршење одлука Повереника.

Препознало се да имамо добар нормативни текст који је у пракси Повереника добро и квалитетно примењиван, али је проблем у поступку извршења његових одлука, указала је Павловић.

Када је реч о државним и јавним предузећима, рекла је Павловић, они су увек показивали највећи степен недисциплине међу свим обвезницима закона.

Ана Тоскић Цветиновић, испред организације Партнери Србија, истакла је да је због пандемије фокус рада јавних предузећа и друштава са већинским државним капиталом маргинализован као тема.

Она је истакла да су представници Министарства државне управе и локалне самоуправе добили позив за учешће у дебати како би им изнели информације докле се стигло са изменама Закона о слободном проступу информација од јавног значаја.

Нисмо добили нови закон, а његова примена у пракси је таква да је искоришћена ситуација да се занемарују захтеви тражилаца информација, рекла је Тоскић Цветиновић.

Ускраћивање информација од јавног значаја

Душан Шабић из Фондације за отворено друштво Србија истакао је да је у извештајима Повереника углавном указивано да се информације које су јавна и државна предузећа ускраћивала односе на финансијске извештаје, кредитна задужења на основу гаранција државе, износе које су добијали из буџета, као и донације медијима, спонзорствима и стимулацијама.

Шабић је истакао и да је ситуација са пандемијом показала да увек може горе и да, уз уважавање за институције због отежаног рада, увек могу бити још затвореније.

Оне игноришу подносиоце захтева иако они имају разумевање за дуже рокове и поступке. Анализирали смо посебно јавне набавке медицинске опреме и материјала у време пандемије и готово на сваком кораку ударали смо у зид, нагласио је он.

Шабић је подсетио да је важећи закон по квалитету трећи на свету, а његове измене треба да иду у правцу даљег унапређења, али сматра да нека од предложених решења нужно воде до пада рејтинга Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја.

 

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси