Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Привремено заштићен узбуњивач из КПЗ Шабац
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 11. 2020.

Аутор: Новак Илић Извор: Пиштаљка

Привремено заштићен узбуњивач из КПЗ Шабац

Виши суд у Шапцу заштитио је привременом мером узбуњивача Јелену Марковић Милошевић која је након указивања на незаконитости у Казнено-поправном заводу у Шапцу, где је радила, премештена на друго радно место у Сремску Митровицу.

У решењу суда наводи се да је узбуњивач Марковић Милошевић учинила вероватним да је њен премештај одмазда због извршеног узбуњивања па је наложено да се она врати на старо радно место. Пред судом је заступа правни тим Пиштаљке.

Узбуњивач Марковић Милошевић је у својој пријави указала да је управник КПЗ Шабац Душан Ђукић користио материјалне и друге ресурсе завода за личну корист. За управника затвора је навела и да није имао неопходне године радног искуства када је постављен на место управника у шабачком заводу.

На ове незаконитости Јелена Марковић Милошевић је са колегом Гораном Коприћем упозорила и кабинет премијерке Ане Брнабић у јуну месецу ове године. Претходно су уз Милошевићеву и Копрића и други запослени који су такође били сведоци наводних управникових махинација послали допис исте садржине на адресе многих институција. Допис из фебруара месеца са потписом „запослени у КПЗ у Шапцу“ стигао је до саветника председника Републике, тадашње министарке правде Неле Кубуровић, Заштитника грађана и Агенције за спречавање корупције.

Како узбуњивачи из шабачког завода наводе, притисак на њих подударио се са посетом начелника одељења за инспекцију у Управи за извршење кривичних санкција Министарства правде Ивана Мијаиловића. Због тога узбуњивачи сумњају да је управо Мијаиловић обавестио управника завода о пријави запослених.

Пиштаљка је раније у више наврата писала о Ивану Мијаиловићу, који је на место начелника инспекције дошао са места управника у Васпитно-поправном дому за малолетнике у Крушевцу. Мијаиловић, иначе пријатељ директора Безбедносно-информативне агенције Братислава Гашића, тај посао је добио мимо закона и без потребних квалификација. Мијаиловића је помињао и портал Крик у конктексту напада на Борка Стефановића у Крушевцу. Мијаиловић је негирао ове наводе. Министарство правде је пак на свом сајту хвалило рад управника Мијаиловића.

Одмазда због потписане и непотписане пријаве узбуњивача Јелену Марковић Милошевић стигла је пре пар месеци – премештена је на рад у КПЗ Сремска Митровица. Истог дана када је добила премештај, стигле су јој и две дисциплинске пријаве од управника затвора.

Премештај на друго радно место и покретање дисциплинских поступака устаљена је пракса кажњавања узбуњивача, а уједно и начин да се они склоне са извора информација. Као формални разлог за премештај узбуњивача Јелене Марковић Милошевић наведен је проблем са бројем кадрова у Сремској Митровици, а на њен трансфер тамо није утицало ни то што је била једини службеник за јавне набавке у шабачком КПЗ-у.

На решење о премештају Милошевићева се жалила и Министарству правде, али је њена жалба одбијена.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси