Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  О правом новинарству, које није ПР
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 11. 2020.

Аутор: Aлександар Ђорђевић Извор: Време

Одговор Весни Костић, бившој портпаролки Светске банке у Београду и некадашњој новинарки "Времена"

О правом новинарству, које није ПР

С обзиром да се у једном слажем са Весном Костић, а то је да су чињенице неприкосновене, у одговору на њено реаговање објављено у прошлом броју недељника "Време" задржаћу се искључиво на чињеницама, и то оним које се односе на текст "Испумпавање копа и буџета", чији сам аутор.

Након девастирајућих поплава 2014. године поплављен је највећи коп рудника угља Колубара, познатији као Тамнава, што је ЕПС, према сопственим проценама, месечно коштало 30 милиона евра.

У истраживању, објављеном тада и у недељнику "Време", БИРН је показао да је посао испумпавања добио конзорцијум близак владајућој СНС, који нема искуства у овој врсти посла.

Такође, у тексту стоји и да је победничка фирма Енерготехника Јужна Бачка ангажовала подизвођаче које није навела у иницијалној понуди, а који су и сами учествовали у тендеру, чиме је прекршен Закон о јавним набавкама, да је рок за завршетак посла пробијен, као и да је одлагање почетка исушивања копа грађане Србије коштало бар 120 милиона евра, колико је потрошено на увоз струје и угља у том периоду.

Дан након објављивања текста, тадашњи премијер Александар Вучић оптужио је БИРН да лаже и рекао да Европска унија плаћа новинаре да "говоре нешто против Владе Србије". Он је конференцијом одржаном 9. јануара 2015. године означио почетак организоване хајке на БИРН, коју су свесрдно прихватили режимски медији, а која и данас траје.

Јануара 2015. године нападима на БИРН ветар у леђа дала је управо Весна Костић, портпаролка Светске банке у Србији, својим изјавама за "Политику". Исте тезе понавља и данас у реаговању које је објавило "Време" – да је БИРН тенденциозно прећутао информацију да Светска банка кредитира посао и да је испумпавање спроведено у складу са важећим прописима и праксом.

Костићева у свом реаговању тврди: "Није тачно да сам ја упутила вашег новинара на ЕПС као једини извор информација о испумпавању воде из Тамнаве."

Да не бисмо мерили чија реч вреди више, да ли новинара БИРН-а или бившег ПР-а Светске банке, ослонимо се на писани одговор централе Светске банке у Вашингтону на исто питање које је упућено и Костићевој пре објављивања текста.

"Што се тиче ваших питања о процесу подношења понуда и избору извођача, молим вас да се обратите ЕПС-у, као и у вези са вашим захтевом за разговор о детаљима тендерске процедуре, с обзиром на то да је ЕПС надлежан за имплементацију пројекта", стоји у документу.

Од речи до речи исто ми је и Костићева рекла пре објављивања текста, тако да она треба да одлучи да ли је тада рекла неистину или данас, скоро шест година касније.

Затим, Костићева каже како је "нетачна тврдња да фирма која је добила посао нема референце".

"Да нису имали референце, не би добили посао, а то што ваш новинар није био довољно вешт да схвати одакле им референца није моја кривица."

То што су новинари утврдили чињенице које обарају наводне референце конзорцијума, а које су свесно или несвесно промакле тендерској комисији која додељује посао, управо и чини суштину новинарске вештине. Користећи се новинарском вештином, успели смо такође да утврдимо и да је носилац посла без неопходног искуства у власништву јединог гаранта највећег кредита СНС-а пред изборе 2012. године.

Весна Костић даље у свом реаговању пише "да фирма коју сте ви (БИРН) промовисали тим текстом, није могла да добије посао јер се није ни јавила на конкурс".

На страну елементарна неистина да се поменута фирма није јавила, пошто јесте, што се види у тендерској документацији, много је интересантнија квалификација новинара БИРН-а као промотера нечијих пословних интереса. Подсетићемо је да је исту тезу заступао и Драган Вучићевић.

"Раскринкавамо како новинарска мафија у име ЕУ рекетира по Србији – ЕУ даје милионе за рад БИРН, а они онда уцењују да буџетске паре добију фирме из ЕУ", писао је "Информер" 15. јануара 2015, само дан након изјава Весне Костић за "Политику".

Вучићевићу је суд одредио да плати казну због објављивања неистина и због повреде угледа и части бившег уредника БИРН-а. Костићева не мора да брине због тужбе, сличност у размишљању и наступу са уредником "Информера" препуштамо њеној савести.

И на крају, на тему директне погодбе и тендера, Весна Костић каже да "директна погодба са неком фирмом – што сте ви заговарали – зависи од величине уговора". То је вероватно тачно што се тиче процедура Светске банке, али вратимо се на то да је посао спроведен у складу са српским Законом о јавним набавкама, који у члану 7. предвиђа могућност да се прескочи тендер уколико дође до елементарних непогода (што је иначе искоришћено за неколико набавки ЕПС-а тог пролећа), као и на то да је цела процедура започета док је кредит Светске банке "био тек предмет разматрања", како је говорила Весна Костић те 2015. године.

И то нас доводи до суштине – не може ПР Весна Костић, која је заинтересована страна у овом случају јер је интерес организације коју представља био да пласира кредит у Србији, да држи новинарима лекције из журналистике и етике.

Нажалост, више је него очигледно да Весна Костић не види у томе ништа спорно и да мисли да може да се представља као неутрални посматрач позван да оцењује "објективност, професионализам и независност" новинара.

То оставља мало простора за добру веру да "професионални економиста који је, игром случаја, доспео и до новинарства и до ПР-а", у било ком од својих капацитета схвата основне принципе новинарства, па овим стављамо тачку на полемику о новинарству са њом.

Остаје само једна недоумица – колико је заиста плаћен посао испумпавања копа Тамнава? Ни после шест година нема одговора на то питање, чак ни након решења Повереника којим је Влади Србије наложено да поступи по Захтеву БИРН-а.

*Аутор је новинар Бирн-а

Повезани текстови:

Још једном о новинарству

Уредник БИРН-а: Зашто бивша портпаролка Светске банке не разуме истраживачко новинарство

Весна Костић: Разлика између чињеница и чини ми се


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси