Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Министарство милионе дало медијима Радоице Милосављевића и породице директора БИА Братислава Гашића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 11. 2020.

Аутор: Марија Обреновић Извор: Цензоловка

Министарство милионе дало медијима Радоице Милосављевића и породице директора БИА Братислава Гашића

Све по закону и уз поштовање процедура, Министарство културе и информисања од готово 15 милиона из буџета, кроз тзв. појединачна давања највише доделило медијима под контролом напредњака и добро познатих медијских тајкуна

Министарство културе и информисања и ове године је одлучило да пројекте намењене јавном информисању подржи кроз такозвана појединачна давања, односно мимо конкурса, и то са укупно 14.299.000 динара.

Летимичним погледом на документацију објављену на сајту Министарства културе и информисања може се закључити да је већи део новца отишао за пројекте локалних удружења грађана и локалних медија. Пажљивијим читањем сваког појединачног решења постаје јасно да се већина пројеката реализује путем медија чији су власници добро познати медијски играчи.

Медијска империја Гашић и Милосављевић

Додела средстава путем појединачног давања прописана је чланом 27 Закона о јавном информисању и медијима, као и одговарајућим правилником, те у додели новца путем ове процедуре нема ничег спорног.

У складу са процедуром, сада већ бивши министар културе и информисања Владан Вукосављевић потписао је средином лета 21 решење о суфинансирању пројеката „који нису могли бити планирани у време расписивања конкурса“.

Највећи добитници у расподели свакако су медији у власништву крушевачког бизнисмена Радоице Милосављевића, путем којих ће се реализовати чак четири подржана пројекта.

Радио-телевизија Брус, чији је он власник, добила је 500.000 динара за реализацију пројекта „Бруски туризам после короне – могућности опоравка“.

Удружење „Плеј“ из Суботице, чији је пројекат „Да Поморавље сачува здравље – чему нас је научио коронавирус у Параћину и Ћуприји“, такође подржан са 500.000 динара, емитоваће осам истраживачких прича на Каналу М, телевизији у Милосављевићевом власништву.

Удружење „Ветрењача“, чији је законски заступник Миодраг Миљковић из Ниша, за реализацију четири радионице о стандардима извештавања у условима ванредног стања добило је 1.000.000 динара.

Планирано је да ове радионице буду емитоване на две Милосављевићеве телевизије (ТВ Пирот и ТВ Лесковац), као и преко телевизија Зона плус (која је у власништву сина функционера СНС-а и директора БИА Братислава Гашића) и Врањска.

Ту је и пројекат Југословенске бизнис мреже – YUBINET, подржан са 1.000.000 динара, захваљујући коме ће, како пише у решењу, 22 медијска садржаја, величине до 1.000 карактера, бити објављена на порталу Милосављевићевог СОС канала.

Својеврсну занимљивост представља чињеница да је Југословенска бизнис мрежа одлучила да своје емисије емитује преко СОС канала, док ће се у исто време на њиховом порталу наћи шест емисија које реализује Удружење за откривање Србије „Србија Дискавери“.

Ово удружење добило је путем појединачних давања милион динара за пројекат „Да Роми остану здрави“, а емисије ће, како се наводи у решењу, бити приказане и на Нишкој телевизији. Како наводе Јужне вести, у питању је телевизија у мешовитом власништву власника Зоне плус и Беламија.

Право у џеп познатих медијских тајкуна

Иначе, Министарство културе и информисања, поред садржаја који ће се емитовати путем Зоне плус, буџетским новцем (500.000 динара) финансираће и пројекат АДД продукције, која је такође у власништву породице Гашић.

У решењу, додуше, није наведено путем ког медија ће прилоге реализоване у оквиру пројекта „Крушевац – право место за ваш одмор“ грађани моћи да виде, па се не може закључити да ли ће продукцијски подржати неки од својих медија или ће се пак угледати на Југословенску бизнис мрежу и помагати конкуренцију.

Међу срећним добитницима расподеле појединачних давања је и портал војвођански.цом у власништву Развојног центра Comnet. Путем овог портала биће реализовани пројекти удружења „Шеста димензија“ и „Путеви природе“, које је Министарство културе и информисања подржало са 1.000.000, односно 600.000 динара.

Одговорни уредник портала vojvođanski.com је Владимир Јовановић, чије се удружење пре неколико година нашло у центру приче о злоупотреби новца додељеног на конкурсу за информисање.

Покрет „Чувари Србије“ из Врања добио је 1.000.000 динара за пројекат „Друго полувреме – ковид 19 из нашег угла“. Како се наводи у решењу, „25 медијалних садржаја“ биће објављено на порталу Чувари Србије, као и на Телевизији Врањска плус, чији је власник локални функционер СНС-а у Врањској Бањи.

Удружење „Локал медија маркетинг“ из Београда ће свој пројекат вредан 600.000 динара реализовати уз помоћ портала gmpress.rs из Горњег Милановца, једног од медија у власништву Марка Аћимовића, о чијим је пословима Цензоловка већ писала.

Радио-телевизија Шумадија из Аранђеловца је на име појединачних давања од Министарства добила 800.000 динара за пројекат „Ковид 19 у здравственом ТВ билтену“. Чињеница да су, према подацима са сајта Народне банке Србије, три од пет рачуна ове телевизије у блокади (два нису подложна блокади), није правила проблем. Уосталом, није први пут, пошто је ова телевизија и раније била у истој ситуацији и упркос томе добијала новац на конкурсима.

Све по закону

Међу одабраним локалним медијима чији су пројекти подржани јесу и Радио Талас из Ниша (899.000 динара), часопис Српски венац из Бујановца (200.000 динара), Радио Алексинац (200.000 динара), те часопис Српска мисао (300.000 динара), иначе регистрован крајем маја ове године.

Локални Центар за образовање, информисање и предузетништво „Облак“ из Панчева (400.000 динара) и Група грађана „Рука спаса“ из Србобрана (600.000 динара) своје пројекте ће реализовати путем портала lokalnevesti.rs, односно Радио Србобрана. 

На списку добитника је и Удружење „Постани видљив“ из Београда (1.000.000 динара). Медијски прилози реализовани у оквиру пројекта овог удружења биће емитовани на београдском Радију АС. Власник ове медијске куће је Александар Ђурић, а ако је судити по БИРН-овом мониторингу власништва над медијима, у питању је брат заменика градоначелника Новог Сада Милана Ђурића.

На листи кроз појединачна давања подржаних пројеката су још и „Позитива“ из Мостара (400.000 динара), Асоцијација Српска веза (300.000 динара), те новине Печат (500.000 динара).

Није згорег још једном поновити да је додела средстава путем појединачног давања прописана законом и одговарајућим правилником, те у одлуци Министарства да додели новац путем ове процедуре нема ничег спорног.

Процедура је неспорно поштована, све остало је и те како проблематично.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси