Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Мистерија Доловац (2): Тужилаштво евиденцију прилагођава политичким потребама
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 11. 2020.

Аутор: Тамара Спаић Извор: Цензоловка

Мистерија Доловац (2): Тужилаштво евиденцију прилагођава политичким потребама

Забрињавајућа изјава тужитељке Загорке Доловац, која је после вишегодишњег ћутања први већи интервју искористила да нападне део медија и каже како број физичких напада на новинаре драстично опада, супротна је подацима највећих новинарских удружења, па чак и извештају МУП-а. Ова изјава негира податке које износе сами новинари, документујући их бројним пријавама напада и претњи, о чему Цензоловка објављује серију текстова

Новинар који је апсолутни рекордер по броју претњи, и то претњи смрћу које су му упућене, до прошле године председник Независног друштва новинара Војводине (НДНВ), Недим Сејдиновић, на основу свог искуства каже за Цензоловку да „тужилаштво има неку своју евиденцију напада на новинаре коју води на мистериозан начин и прилагођава је политичким потребама“.

„Ако они процене да неки напад није кривично дело, они га као такав и не воде. Кадија те тужи, кадија ти суди, кадија одређује да ли си нападнут или ниси. То је неприхватљиво. Ако узмемо у обзир да постоји та Стална радна група за безбедност новинара, а да се број напада на новинаре непрестано повећава, онда се заиста можемо запитати да ли је њена једина сврха да фингира да држава нешто ради по том питању. Једном се мора рећи ДОСТА! Начин на који тужилаштво третира нападе на новинаре само охрабрује нападаче“, каже Сејдиновић за Цензоловку.

Сејдиновић је добио на стотине претњи, а о ефикасности поступања тужилаштва и разоткривања починилаца можда најбоље говори чињеница да зна за свега два случаја кад су починиоци кажњени. Нико није адекватно одговарао.

„Одавно сам већ престао да бројим претње које добијам. Углавном су то биле серијске претње, па сам, рецимо, у року од два дана знао добити и пар стотина увреда и претњи. Онда смо их селектовали, па је испало да сам у року од 48 сати добио тридесетак класичних претњи смрћу. Колико је укупно претњи које смо пријавили било, заиста не знам, али знам да је сваки серијал тужилаштво водило као појединачан догађај. Ишао сам иначе много пута у тужилаштво да дајем изјаве, знам да је, ваљда, у два случаја примењено начело опортунитета за починиоце, али не знам да је било ко заиста адекватно одговарао. А године пролазе. Претње и даље пристижу, можда мањим интензитетом, ваљда због тога јер се повећао број новинара којима се прети. А видимо да су на мети и друге јавне личности. Што се мене тиче, нисам се уплашио, али можемо да видимо да су неке наше колеге постале мање од маковог зрна и да изигравају некакву ‘конструктивну опозицију’. А ‘конструктивној опозицији’ не следе претње, већ награде“, каже Сејдиновић.

Коментаришући недавни интервју републичке јавне тужитељке, он, између осталог, оцењује да „Загорка Доловац ни по чему није дорасла својој изузетно важној функцији“. „Једноставно речено, она ни по чему није достојна да буде републички јавни тужилац. И постало је сасвим јасно да сноси огромну одговорност за разорено друштво у којем живимо.“

ДА ЛИ ДОЛОВАЦ „ДЕМАНТУЈЕ“ МУП ИЛИ ОБРНУТО?

На тврдње тужитељке Доловац да је она „задовољна“ јер број непознатих починилаца напада на новинаре драстично пада, па је од 31 пријављеног случаја, само у једном починилац непознат, довољно је подсетити на извештај МУП-а Платформи Савета Европе за промоцију заштите новинарства и безбедности новинара.

Извештај је из октобра ове године и из њега се види да је већина случајева напада на новинаре током јулских протеста, који су нам се одигравали пред очима и које смо могли да пратимо у живом телевизијском преносу, и даље у истражној фази, а да неки нису ни процесуирани. Идентификована је и ухапшена само једна особа, која је у притвору задржана 48 сати након што је поломила стакло испред просторија РТВ Војводине, а напада је било на десетине.

СУТРА: Мистерија Доловац (3): У којој то стварности постоје бројке које износи тужитељка

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси