Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Истраживање: Расте подршка грађана независним медијима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 11. 2020.

Аутор: ФоНет Извор: Н1

Истраживање: Расте подршка грађана независним медијима

Поверење у медије и даље је ниско, али расте број грађана који независне медије препознаје као значајне изворе информисања, као и подршка коју су грађани старости 25-55 година спремни да им пруже, закључак је истраживања "Понашање публике и ефекти кампање за подршку независним медијима", саопштено је из агенције Комунис.

Истраживање, које је за USAID пројекат јачања окружења за одрживост медија у октобру спровео ЦЕСИД, у сарадњи са Комунисом, на 1.015 испитаника, показује да 38 одсто људи сматра независне медије важним извором информација, док је 18 одсто спремно и да их финансијски подржи, што је за седам одсто више него 2019. године.

За разлику од 2019, када је чак 79 одсто грађана одговорило да не би новчано, кроз претплату или донацију, подржало рад тих медија, данас је тај број значајно мањи – 64 одсто. Истраживање је показало да би грађани у просеку били спремни да издвоје 866 динара за подршку медијима, а да су омиљене форме финансијске подршке донације, 43 одсто, и претплата, 24 одсто.

На питање зашто би подржали рад локалних и независних медија, грађани најчешће наводе да се они баве темама које су испитаницима важне и интересантне (28 одсто), или да им омогућавају приступ информацијама које немају други медији (11 одсто).

Истраживање даје занимљив увид и у значајне промене у навикама изазване глобалном пандемијом коронавируса, па тако сада 43 одсто испитаника бира онлајн плаћање, за разлику од прошлогодишњих 18 одсто.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси