Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Пожаревљанину Бронзани Витез
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 02. 2009.

Извор: Данас - Браничево

Пожаревљанину Бронзани Витез


Дописничка редакција Радио телевизије Србије добитник је „Гран прија“ за продукцију на трећем регионалном фестивалу телевизијске минијатуре „Прес Витез“ у Новом Саду.

Редакција РТС- а освојила је укупно девет награда у конкуренцији 150 учесника из земаља у региону, а међу награђенима је и Новица Савић, новинар Дописништва РТС у Пожаревцу.

Осам аутора, дописника РТС-а, награђено је највишим признањима, златним, сребрним и бронзаним медаљама „Прес витез“ и специјалним наградама на фестивалу чији је председник жирија био Радослав Зеленовић, директор Југословенске кинотеке.

У образложењу жирија наводи се да новинари Дописничке редакције на мали екран вредно и занимљиво преносе живот око нас. Захваљујући у име РТС-а, одговорни уредник Дописничке редакције Ненад Ј. Ристић, истакао је да ће рад дописника убудуће имати још већи удео у програмској шеми ове куће.

Међу награђенима на овом престижном фестивалу је и Новица Савић, новинар Дописништва РТС у Пожаревцу. Он је у конкуренцији Документарног програма добио бронзану медаљу „Прес Витез“ за репортажу „Светлост оног света“.

- Ова репортажа говори о „привегу“, обичају паљења ватри за покојнике, који се још увек задржао у Хомољском селу Лазница. Снимљена је фебруара 2007. године, а у форми етнолошког филма већ је освојила награду на Фестивалу етнолошког филма у Кучеву.

Тајне Хомоља очигледно су занимљиве члановима фестивалских жирија.

На међународном ТВ фестивалу у Бару 2004. године освојио сам једну од главних награда „Сребрну маслину“ међународног жирија и „Златни запис“ ТВ новости за документарну репортажу са сличном тематиком
( „Весеље за мртве душе“). На овом фестивалу учествовале су телевизијске куће и аутори из више од двадесет земаља, каже Новица који своје репортаже повремено објављује и у Браничево Данас.

Новица Савић у РТС- у је од 1992. године. Својевремено је био члан екипе популарне емисије „Ипак се окреће“ Миодрага Попова, са низом занимљивих прилога из Браничевског округа, посебно из хомољских засеока, а од 2001. поново ради у Дописништву РТС-а у Пожаревцу.

Последњих неколико година привлачи пажњу ТВ гледалишта као аутор документарних емисија у серијалу „Траг“

М. Кузмановић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси