Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Данасу уручено признање за новинарску храброст и етику (ВИДЕО)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 10. 2020.

Аутор: И. Николетић Извор: Данас

Свечана додела награде "Душан Богавац" одржана у Медија центру

Данасу уручено признање за новинарску храброст и етику (ВИДЕО)

Редакцији Данаса и новинарском двојцу Телевизије Н1, Јелени Зорић и Александру Цвркотићу, данас је уручена награда за новинарску храброст и етику „Душан Богавац“, за ову годину. Свечана додела награда одржана је у Медија центру.

Награду су, у име редакције Данаса, примили главни уредник Дража Петровић и два најмлађа новинара Данаса, Александра Поповић и Милош Миљковић.

– Награду ће, симболично примити два наша најмлађа новинара, као доказ да ће Данас и за 23 године бити исти као данас. Затекла нас је у тужном тренутку, преминула су наша два оснивача, директор Душан Митровић и први уредник Грујица Спасовић. Зато ову награду посвећујемо њима, јер за добро, слободно новинарство, осим слободних новинара, потребни су и људи који треба да истрпе све што трпе уредници и власници слободних медија, рекао је Петровић.

Церемонија је отпочела минутом ћутања у почаст недавно преминулом власнику и оснивачу Грујици Спасовићу.

– За све ово време, од када фондација „Душан. Богавац“ постоји, једина права, искрена, доследна опозиција била је оличена у слободним и независним медијима, рекао је директор фондације „Душан Богавац“, Филип Младеновић.

„Редакција дневног листа Данас већ више од две деценије настоји да својом уређивачком политиком и публикованим садржајима на делу покаже стандарде етичког и храброг новинарства, а то усмерење и опредељење доказали су и током ове године. Данас је тренутно једини слободни и независни дневни лист у Србији, што нажалост говори о туробној слици медијске сцене“, образложио је жири награде, коју додељују Независно удружење новинара Србије и Фондација „Душан Богавац“.

У образложењу се даље наводи да је новинарка Н1 Јелена Зорић „својим храбрим и етичким ангажманом током 2020. године, а нарочито за време грађанских протеста почетком јула, потврдила све атрибуте часног и професионалног журнализма“. Такође, награду је заслужио и сниматељ Н1 Александар Цврковић, „као симбол свих одважних сниматеља и фотографа, који камером, без обзира на услове и прилике, бележе важне тренутке“.

Јелена Зорић, новинарка Н1 казала је да је награда заправо признање тиму, не само колегама новинарима већ и сниматељима, техничарима али и директорима и уредницима.

– Истина не може да се сакрије. Хвала директору, уредницима, који ми никада нису рекли како треба да извештавам. Зато награду посвећујем њима, али и будућим новинарима и студентима ФПН, да врате достојанство овој професији у Србији, рекла је Зорић.

Други добитник, сниматељ Александар Цвркотић, посветио је награду двојици колега, Вуку Дапчевићу и Вуку Мијатовићу, који су прискочили у помоћ током најкритичнијих дана извештавања са протеста, али и свим колегама „иза камере“, који су најзаслузжнији за то што најбитније слике стижу до гледалаца и грађана Србије.

У жирију су били претходни добитници награде Татјана Лазаревић (КоССев), Вук Цвијић (НИН) и Бранислав Шовљански (испред редакције ТВ Н1), те Филип Младеновић, у име Фондације “Душан Богавац”, и Жељко Бодрожић, председник НУНС-а.

Овогодишњи кандидати

Ове године у ужем избору за награду „Душан Богавац“ били су и редакција БИРН-а, новинарка Тамара Грујић за ТВ серијал „Са Тамаром у акцији“, колумниста листа Данас и позоришни редитељ Златко Паковић, и новинарка и уредница портала Јужне вести Гордана Бјелетић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси