Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  УНС брани Пинк и Информер од новинара Н1 и Нове С
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 10. 2020.

Аутор: Катарина Живановић Извор: Данас

Удружење новинара Србије прозива две телевизије због пресуде коју је Драган Шолак, сувласник Јунајтед групе, добио против режимских медија пред швајцарским судом

УНС брани Пинк и Информер од новинара Н1 и Нове С

Судски процес се водио у складу са законима Швајцарске. Све законске процедуре су испоштоване, укључујући и то да су странкама у спору сви документи и информације у вези са процесом уредно достављени.

Удружење новинара Србије се бавило медијима који су тврдили да нису добили позив, а на основу објављених докумената Суда видело се јавно да то није тачно – истакао је за Данас правни тим Јунајтед групе, поводом хајке која се поново води у таблоидима у вези са пресудом суда у Цириху.

Наиме, према тој пресуди, Пинк, Информер и Студио Б су дужни да плате одштету сувласнику Јунајтед групе Драгану Шолаку због низа увреда, клевета и лажи изречених на његов рачун. Правни тим ЈГ додао је да је један од тужених (Драган Ј. Вучићевић) ангажовао и адвоката, што је доказ да је добио позив.

– Извршење пресуде биће у складу са међународним уговорима и обавезама које је Србија потписала и преузела. Подсећамо, реч је о грађанској парници. Да би пресуда страног суда производила правно дејство у Србији мора формално да прође процедуру прописану законом. Будући да тај поступак још увек траје нема никаквог смисла објављивати пресуду – нагласили су правници Јунајтед групе.

Удружење новинара Србије (УНС) позвало је јуче новинаре и уреднике телевизија Н1 и Нова, као и портала Нова.рс, да се, како кажу, одупру притиску власника „и да престану да својим извештавањем драстично крше Кодекс новинара“. Са друге стране, Слободан Георгиев, директор Њузмакс адрије која је део Јунајтед групе, каже за Данас да УНС замењује тезе и напада једине медије који су слободни „зарад сопствених интереса и личних ратова које воде“.

УНС је у саопштењу подсетио да је етичким кодексом прописано да „економски и политички интереси издавача не смеју да утичу на уређивачку политику на начин који би имао за последицу нетачно, необјективно, непотпуно и неблаговремено информисање јавности“, оптужујући Н1, Нова и Нова.рс да су прекршили етичка и професионална правила извештавајући о пресуди циришког суда по тужби Драгана Шолака против Пинка, Информера и Студија Б, као и о информацијама које је УНС објавио о том судском поступку.

Јучерашње саопштење УНС-а последње је у низу обраћања медијским кућама које раде у оквиру Јунајтед групе (чији сувласник је Драган Шолак) и оптужби да крију податке о пресуди суда у Швајцарској који је прошлог месеца донео одлуку да су Пинк, Информер и Студио Б дужни да исплате одштету Драгану Шолаку због изношења неистина на његов рачун, као и његовог пословања, али и да се убудуће уздрже од устаљене праксе изношења клевета и лажи, те избришу са сајтова линкове где се оштећени Шолак помиње.

Председник УНС-а Владимир Радомировић и председница Суда части Љиљана Смајловић изразили су сумње у вези са овом пресудом постављајући питање зашто није објављена јавно. Потом је уследила таблоидна хајка на Н1, али и одговор да је швајцарски суд установио да је реч о грађанском спору и да би њеним објављивањем била угрожена заштита података о личности.

Слободан Георгиев каже за Данас да као што су деведесетих позивали у рат уместо да се баве новинарством, новинари УНС-а раде слично и данас.

– Нападају једине медије који су слободни, где и они једино могу да говоре. Било би боље да су позвали своје чланове, новинаре РТС-а и РТВ Војводине, да се одупру утицају власника. Нека среде своје чланство. У самом УНС-у нема кредибилних новинара – сматра Георгиев, позивајући „десетак“ новинара ове организације „који вреде“ да изађу из удружења „које пише оваква саопштења“. Наш саговорник подсећа да су показали документ који потврђује да је власник Информера Драган Ј. Вучићевић добио позив од швајцарског суда, што побија тврдње представника УНС-а и самог Вучићевића.

– Он је позив добио. Да ли је хтео да га прими или не, то је друга ствар. Љиља Смајловић се умешала јер води личне ратове. Праве причу тамо где је нема. Шта хоће да каже, да је Шолак потплатио швајцарски суд? Она је разочарана у швајцарски суд, то је рекла у програму. Па швајцарско правосуђе има традицију стару 500 година – наглашава Георгиев.

Ипак, председник УНС-а Владимир Радомировић сматра да нису добијени одговори на сва питања која је ово удружење поставило.

– УНС тражи пресуду која се крије од јавности. Н1 је објавио вест о пресуди а да је није видео. Кад их је УНС питао да ли су видели пресуду о којој су известили, они су накнадно изменили вест убацивши формулацију да је реч о саопштењу Јунајтед групе. Сада Н1 и остали медији Јунајтед групе нападају УНС са тезом да ми „штитимо Вучићеве медије“. Ако је циришки суд донео пресуду против Информера, Пинка и Студија Б „Вучићеве медије“ онда штити онај ко крије ту пресуду – наводи Радомировић за Данас. Пресудом је посебно забрањено власнику и главном уреднику Информера Драгану Ј. Вучићевићу да даје изјаве које крше лична права Драгана Шолака, наведено је у саопштењу Јунајтед групе крајем прошлог месеца. Међутим, он је са устаљеном праксом наставио.

Упитан да прокоментарише пресуду Вучићевић је тада за наш пре месец дана одговорио контрапитањем:

– О којој пресуди говорите? Имате ли је? Јесте ли је видели било где осим у вестима Н1? И како објашњавате да је нека наводна пресуда донета у Швајцарској против српских медија и то без нашег присуства? – рекао је власник Информера, иако јавно приказани документ показује да је добио позив од швајцарског суда, те је био упознат са процесом који се против њега води. Са друге стране, власник Пинка Жељко Митровић, иако увек доступан за новинаре Данаса одговарајући на често непријатна питања, овога пута није се огласио ни по питању позива ни пресуде швајцарског суда.

Међутим, чак и ако нису примили позив суда из Цириха, чиме су вешто избегли суђење, то не значи да власници односно уредници медија који су изгубили спор неће морати да поштују одлуке тог суда, када оне буду озваничене у Србији, односно када прођу правну процедуру.

Н1 позива УНС: Престаните са кампањом

„Под плаштом заштите новинарства, УНС којим председава Владимир Радомировић из сенке некадашње председнице Љиљане Смајловић, подмеће неистине да новинари и уредници Н1 програм уређују под притиском власника. Радомировић и Смајловић данима покушавају да направе „случај“ који не постоји и свесно дају муницију таблоидима који су доказано неколико хиљада пута прекршили Етички кодекс према мониторингу Савета за штампу“, наводи се у саопштењу Н1 које су потписали сви новинари и сниматељи ове куће. У саопштењу се додаје да Љиљана Смајловић и као члан Савета и перманентно оправдава прекршаје таблоида.

„Новинари Н1 самостално уређују програм и извештавају о догађајима у Србији, без утицаја и притисака и имају слободу да износе своје ставове о уређивачкој политици. Новинари Н1 позивају УНС да престане са кампањом неистина против Н1 и да коначно почне да се бави заштитом оних медијских радника у Србији који заиста јесу под великим притисцима и који несумњиво добијају инструкције не само власника, него и из врха власти и других центара политичке моћи“, истиче се у саопштењу Н1.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси